Κατά τη συνήθη τακτική του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τορπίλισε για άλλη μια φορά τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες, τινάζοντας στον αέρα τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι το κείμενο των Θεσμών είναι πολύ «μαλακό» και δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Ο σκληρός του Βερολίνου, μάλιστα, μαζί με ένα μπλοκ επτά υπουργών του Εurogroup, ζήτησαν να διακοπεί η συνεδρίαση, με τον Σόιμπλε να είναι «πυρ και μανία» με το γεγονός ότι στο τραπέζι υπήρχαν δύο κείμενα, μαζί με τις προτάσεις των ελληνικών αρχών. 

Οι αντιδρώντες προειδοποίησαν, μάλιστα, ότι το κείμενο αυτό δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους, θεωρώντας ότι η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πιο αυστηρή από τα παλιά προγράμματα.

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και το ανακοινωθέν του Eurogroup, θέτοντας ουσιαστικό τελεσίγραφο «take it or leave it» στην ελληνική κυβέρνηση. «Σε κάθε περίπτωση, η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για την ελληνική πλευρά, ώστε να δεχθεί τις προτάσεις των θεσμών» αναφέρει χαρακτηρστικά η ανακοίνωση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.