Έξοδο από την ευρωζώνη ζητάει για ακόμη μία φορά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας και προαναγγέλλει τις επόμενες ημέρες παρέμβαση της Αριστερής Πλατφόρμας του κόμματος. 

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian σημειώνει ανάμεσα σε άλλα πως «υπάρχει μία εναλλακτική για τον Ελληνικό λαό και αυτή περιλαμβάνει την έξοδο από την ευρωζώνη». 

«Η έξοδος θα απελευθέρωνε τη χώρα από την παγίδα του κοινού νομίσματος, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές που θα αναζωογονούσαν τόσο την οικονομία όσο και την κοινωνία. Θα άνοιγε ένα βιώσιμο μονοπάτι που θα προσέφερε ελπίδα, ακόμα και εάν αντιμετωπίζαμε αρκετές δυσκολίες στον πρώτο καιρό της προσαρμογής στις νέες συνθήκες» υπογραμμίζει ο κ. Λαπαβίτσας και προσθέτει:

Η επιλογή εναπόκειται ολοκληρωτικά στον ελληνικό λαό. Παρά τις συχνές δημοσκοπήσεις που δείχνουν μεγάλη υποστήριξη στο κοινό νόμισμα, η πραγματικότητα είναι διαφορετική ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους φτωχούς και τη δοκιμαζόμενη μεσαία τάξη. Υπάρχουν κοινωνικά στρώματα που θα μπορούσαν να βάλουν τη χώρα σε διαφορετική τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη. 

«Υπό αυτό το πρίσμα, εναπόκειται στον ΣΥΡΙΖΑ να επανεξετάσει τη στρατηγική του και να φέρει μία νέα ηγεσία στον ελληνικό λαό» τονίζει ο βουλευτής που υποστηρίζει ότι «στις ερχόμενες ημέρες αναμένεται μία σημαντική παρέμβαση από την Αριστερή Πλατφόρμα. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ταχεία δημόσια συζήτηση και αναμόρφωση πολιτικής». 

Σε άλλο σημείο του άρθρου του και σχολιάζοντας τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Λαπαβίτσας δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του, κάνοντας λόγο για «πακέτο (σσ μέτρων) το οποίο είναι αναμφίβολα αποπληθωριστικό σε μία στιγμή που η ελληνική οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης» και εκτιμά πως θα «συμβάλει στη μείωση της παραγωγής και την αύξηση της ανεργίας, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει μικρή προοπτική να συμφωνηθεί ένα πακέτο επενδύσεων χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ». 

Σε αυτό το πλαίσιο κάνει λόγο για «τεράστια υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ» και σημειώνει πως η χώρα θα αναγκαζόταν να υιοθετήσει «σκληρά μέτρα λιτότητας που υπαγορεύτηκαν από τους δανειστές δίχως ρεαλιστική προοπτική μίας ουσιώδους ελάφρυνσης του χρέους ή ενός σοβαρού επενδυτικού προγράμματος». 

«Οι “θεσμοί” για ακόμη μία φορά προσπαθούν να επιβάλουν πολιτικές που απέτυχαν παταγωδώς από το 2010, προκαλώντας τεράστια μείωση του ΑΕΠ, μεγάλη ανεργία και μαζική φτωχοποίηση», συνεχίζει και προσθέτει: 

Θα ήταν μία εθνική καταστροφή που θα συνοδευόταν από τον απόλυτο εξευτελισμό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως αναφέρει, «οι πιστωτές αρνήθηκαν την άρση της λιτότητας στην Ελλάδα και υποκρίνονται πως αυτή η πολιτική “λειτουργεί”. Επιπρόσθετα προτίθενται να προκαλέσουν μία πολιτική ήττα της αριστερής κυβέρνησης, που τόλμησε να αμφισβητήσει το Ευρωπαϊκό status quo».