«Είναι πολύ σημαντικό το Eurogroup να καταλήξει σε λύση το Σάββατο» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις 4 το πρωί.

«Ο πρόεδρος μας είπε τα προβλήματα που υπάρχουν γύρω από την Ελλάδα, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», είπε η κ. Μέρκελ και συνέχισε:

Είναι πολύ σημαντικό το Eurogroup πρέπει να φτάσει σε ουσιαστικό συμπέρασμα, ώστε το Σάββατο να βρεθεί η τελική λύση. Δεν υπάρχει χρόνος.  

Η κ. Μέρκελ παρέπεμψε εκ νέου τη λύση για την Ελλάδα στα τεχνικά κλιμάκια. «Έχω μιλήσει για την Ελλάδα με τον κ. Ολάντ και τον κ. Τσίπρα, δεν μπορούμε να μπούμε στις τεχνικές λεπτομέριες. Ούτε οι υπουργοί Οικονομικών μπορούν να το κάνουν, αλλά οι ειδικοί. Εδώ πρέπει να γίνει τεχνική δουλεία και αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά. Υπάρχει βούληση και πρόθεση να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να βρεθεί λύση, είπε η κ Μέρκελ.

Εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι είναι εφικτό ότι θα βρεθεί μία λύση το Σάββατο, αλλά τόνισε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από το Eurogroup.

«Μίλησα στο τηλέφωνο με τον δικό μου υπουργό Οικονομικών, που μου είπε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει ακόμα να διευκρινιστούν, άρα δεν είναι σε θέση να έχει ακόμα σφαιρική εικόνα» είπε ακόμα και συνέχισε:

Υποστηρίζουμε τη διαδικασία, όπως μας την εξήγησε ο κύριος Ντάισελμπλουμ, και πιστεύουμε πως μπορεί το Σάββατο να υπάρξει συμφωνία, που θα μπορέσει να την υποστηρίξει το Eurogroup. Είναι απολύτως κομβική η απόφαση του Σαββάτου, καθώς ο χρόνος τελειώνει.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις και ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Ολάντ ανέφερε πως η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.