current views are: 1

26 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση08:26

«Όλα ανοιχτά» για την κυβέρνηση ακόμα και οι εκλογές

Ως ιδιαίτερα δύσκολη παρουσιάζει  κορυφαίος υπουργός στο New Post  την κατάσταση αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.  

Δημοσίευση 08:26’
αρθρο-newpost

Ως ιδιαίτερα δύσκολη παρουσιάζει  κορυφαίος υπουργός στο New Post  την κατάσταση αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.  

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ως ιδιαίτερα δύσκολη παρουσιάζει  κορυφαίος υπουργός στο newpost την κατάσταση αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές

Το Eurogroup συνεδριάζει εκ νέου αύριο έχοντας ως κείμενο βάσης την τελευταία πρόταση των δανειστών ωστόσο οι δανειστές έχουν υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα να μελετήσουν καλύτερα το κείμενο της ελληνικής πλευράς προκειμένου να εντάξουν εάν κρίνουν στο δικό τους κείμενο και προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και συγχρόνως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η ελληνική πλευρά  επιθυμεί και επιδιώκει την συμφωνία, όχι όμως με όποιο κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι οι δανειστές αρνούνται να δώσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό μία ρητή δέσμευση για διευθέτηση του δημοσίου χρέους κι αντί αυτού επαναφέρουν το κείμενο του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 με κάποιες τροποποιήσεις θεωρητικά προς το καλύτερο.

Αυτό συμβαίνει διότι όπως εξηγεί κυβερνητική πηγή οι δανειστές και οι θεσμοί είπαν στην ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ευθαρσώς πως δεν μας έχουν καμία εμπιστοσύνη, επομένως θα εκτιμήσουν κάποια παρέμβαση για το χρέος εφόσον διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της.

Όμως ο  Αλέξης Τσίπρας πρέπει να πάρει άμεσα αποφάσεις. Και να καταλήξει εάν επιθυμεί μία πάση θυσία συμφωνία ακόμη κι αν αυτή εμπεριέχει αντιλαϊκά μέτρα ή εάν θα προτιμήσει την εκδοχή της μη αποδοχής μιας συμφωνίας την οποία θεωρεί ταπεινωτική για την χώρα. Συνεργάτες του στην Αθήνα πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα συναινέσει σε μία συμφωνία που δεν θα εξασφαλίζει το τρίπτυχο ανάπτυξη, χρηματοδότηση, χρέος. Ως προς το χρέος όμως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και τα  στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μόνο με ρύθμιση γι’ αυτό δεν θα αντιδράσουν σε μία βαριά συμφωνία.

Γνωρίζει όμως ότι εφόσον δεν συμφωνήσει θα πρέπει να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόμμα του και για την χώρα. Και τότε θα ισχύσει πράγματι αυτό που είπε χθες ως απειλή ο Ντόναλντ Τουσκ στον έλληνα πρωθυπουργό: The game is over.


σχετικα αρθρα