Το τελευταίο κείμενο με τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως κατατέθηκε στο eurogroup, αποκαλύπτει η Καθημερινή

Πρόκειται για το ίδιο κείμενο, για το οποίο επιθυμούσε συζήτηση στο Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση και για το οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Στα βασικά στοιχεία της πρότασης: 

  • Προβλέπει έσοδα από τον Φ.Π.Α στο 0.93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ 
  • Διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά,
  • Στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν να αυξηθεί ο φόρος των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%. 
     

Επίσης η Ελλάδα τοποθετεί στον 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία ενώ οι δανειστές ζητούν στο 23% να πάνε εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και στο 13% να πάνε μόνο τα βασικά φαγητά.

Στο ασφαλιστικό η Ελλάδα αποδέχεται εξοικονόμηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016, αλλά για την πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας) θέλει να ισχύσει μετά την 31 Οκτωβρίου 2015 και όχι από την 1η Ιουλίου 2015 όπως ζητούν οι θεσμοί.

Σχετικά με την αύξηση των εισφορών υγείας των συνταξιούχων (κύρια και επικουρική σύνταξη) η κυβέρνηση προτείνει αύξηση κατά 1% από το 4% στο 5%, όταν οι θεσμοί προτείνουν αύξηση από το 4% στο 6%.