current views are: 1

26 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση11:17

Game over και πιθανότατα εκλογές βλέπει η Νέα Δημοκρατία

Η φράση του Ντόναλντ Τουσκ προς τον Αλέξη Τσίπρα χθες, ενδεικτική της στάσης των πιστωτών προς την ελληνική κυβέρνηση, το «game over» δηλαδή του Προέδρου του Συμβουλίου, θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει και τις εκτιμήσεις της Συγγρού έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Δημοσίευση 11:17’
αρθρο-newpost

Η φράση του Ντόναλντ Τουσκ προς τον Αλέξη Τσίπρα χθες, ενδεικτική της στάσης των πιστωτών προς την ελληνική κυβέρνηση, το «game over» δηλαδή του Προέδρου του Συμβουλίου, θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει και τις εκτιμήσεις της Συγγρού έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος

Η φράση του Ντόναλντ Τουσκ προς τον Αλέξη Τσίπρα χθες, ενδεικτική της στάσης των πιστωτών προς την ελληνική κυβέρνηση, το «game over» δηλαδή του Προέδρου του Συμβουλίου, θα μπορούσε κάλλιστα να περιγράψει και τις εκτιμήσεις της Συγγρού έναντι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα του ΕΛΚ, ζήτησε χθες από τους ευρωπαίους να επιδείξουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται. Ωστόσο, είναι σαφές ότι το κλίμα που εισέπραξε κάθε άλλο παρά θετικό ήταν για την κυβέρνηση και, συνολικά, για τη χώρα.

Υπό την έννοια αυτή, με τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να έχουν απολέσει κάθε έρεισμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της κατάστασης και την επίτευξη συμφωνίας, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά καταλήγουν στη διαπίστωση του… game over, δηλαδή του τέλους της περιόδου ανοχής προς το ΣΥΡΙΖΑ και τις επιλογές του.

Στη Συγγρού εκτιμούν ότι ακόμη κι αν ο κ. Τσίπρας καταλήξει σε συμφωνία, αυτή θα έχει τέτοιο περιεχόμενο που πολύ δύσκολα θα γίνει ανεκτή από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ – παρά τη δεδομένη διάθεση του κ. Πάνου Καμμένου να παραμείνει στην κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές – δεν αποκλείουν να υπάρξει και σημαντικό πρόβλημα στους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το αντίθετο σενάριο, αυτό δηλαδή των εκλογών χωρίς συμφωνία, ναι μεν δεν το αποκλείουν – αντιθέτως κάποιοι το φοβούνται – αλλά το θεωρούν εξαιρετικά επικίνδυνο. Κι αυτό διότι τότε η χώρα θα οδηγηθεί πιθανότατα σε κάλπες, με όρους ηρωϊκής ρήξης με την Ευρώπη, σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και κοινωνικής έντασης, όπου ναι μεν ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει να εμφανιστεί ως ο πολιτικός αρχηγός της «εθνικής αξιοπρέπειας», ωστόσο τόσο η πρόταση των 8 δισ που εγχείρισε στους πιστωτές όσο και το φάσμα της κατάρρευσης που θα είναι ορατό από το σύνολο πλέον των πολιτών, εκτιμά η Συγγρού, ότι θα μπορέσει να ανατρέψει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα και τις δημοσκοπήσεις.

Στο γαλάζιο επιτελείο επικρατεί πολυδιάσπαση. Άλλοι βλέπουν κάλπες, άλλοι κάνουν λόγο για συμφωνία που, σε πείσμα των αντιδράσεων, θα περάσει και από τη Βουλή και άλλοι ήδη συζητούν ονόματα που θα μπορούσαν να αναλάβουν ως… άλλος Παπαδήμος επικεφαλής μίας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Στη στενή ηγετική ομάδα, πάντως, η κυρίαρχη τάση είναι αυτή που κλίνει υπέρ του σεναρίου των πολιτικών ανατροπών μέσω της κάλπης, καθώς αργά ή γρήγορα, είτε λόγω ανταρσίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, είτε εξαιτίας μίας προοδευτικής φθοράς της κυβέρνησης οι εξελίξεις θα οδηγήσουν εκεί.  


σχετικα αρθρα