Παράταση πέντε μηνών -μέχρι τέλος Νοεμβρίου- του υφιστάμενου προγράμματος, συνοδευόμενη από πακέτο άνω των 15,5 δισ. ευρώ προτείνουν στην Ελλάδα οι δανειστές.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόταση θα συζητηθεί στο αυριανό στο Eurogroup. Συγκεκριμένα θα δοθούν στην Αθήνα: το 1,8 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και το οποίο θα εκταμιευτεί άμεσα για την κάλυψη των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάδας και συγκεκριμένα την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ ύψους 1,6 δισ. στις 30 Ιουνίου.

Από τα 15,5 δισ., τα 8,7 δισ. προέρχονται από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που θα επιστραφούν στην Ελλάδα, τα 3,3 δισ. από τα SMPs και 3,5 δισ. από το ΔΝΤ.

Το πρακτορείο Reuters από την πλευρά του κάνει λόγο για πακέτο 16,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με αυτό το ποσό περιλαμβάνει τα 10,9 δισ. ευρώ του ΤΧΣ, το 1,8 δισ. ευρώ από την δόση που απομένει να καταβληθεί από τον EFSF και τα 3,6 δισ. ευρώ από τα κέρδη που έχουν οι κεντρικές τράπεζες το 2014 και το 2015 από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν μέσω του προγράμματος SMP. Προϋπόθεση να υπάρξει συμφωνία και να αιτηθεί την παράταση η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο το έγγραφο εμπλέκει και το ΔΝΤ, το οποίο θα κληθεί να συνεισφέρει κεφάλαια τον Οκτώβριο κάτι που όπως επισημαίνεται σημαίνει ότι θα πρέπει να κριθεί βιώσιμο το χρέος, να έχει κάνει η Ελλάδα μεταρρυθμίσεις και να έχει δεσμευτεί η Ευρώπη για χρηματοδότηση το επόμενο δωδεκάμηνο.

«Η πεντάμηνη παράταση (μέχρι τα τέλη Νοέμβρη) είναι εφικτή κατά τη διάρκεια της οποίας ένα ποσό 12 δισ. ευρώ οικονομικής βοήθειας μπορεί να δοθεί από τον EFSF και την μεταφορά των κερδών από τα SMP/AMFA, συμπληρούμενα από μια αναμενόμενη πληρωμή του ΔΝΤ ύψους 3,5 δισ. ευρώ», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Σε αυτή την περίοδο αυτές οι εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης συμπληρωμένες από το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα θα επιτρέψουν την κάλυψη των πληρωμών για το χρέος σε ποσό 14,3 δισ. ευρώ και να εξυπηρετήσουν τόσο για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών όσο και για τη ανασύσταση κάποιων κυβερνητικών μαξιλαριών».

Τέσσερις δόσεις

Τα χρήματα ωστόσο θα διατεθούν σε τέσσερις δόσεις η κάθε μια από τις οποίες εξαρτάται από την ολοκλήρωση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων από την Αθήνα.

Η πρώτη δόση, ύψους 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες θα διατεθεί άμεσα σε ειδικό λογαριασμό που αφορά αποκλειστικά την εξυπηρέτηση χρέους και θα επιτρέψει στην Αθήνα να αποπληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα.

Τα χρήματα όμως θα δοθούν μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο αποδεχτεί τη συμφωνία με τους εταίρους και περάσει το πρώτο κύμα μεταρρυθμίσεων. Τα χρήματα θα απελευθερωθούν όταν τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια αποδεχτούν την αρχή της διάθεσης των κερδών, σημειώνει το Reuters.

Μια δεύτερη δόση 4 δισ. ευρώ θα πληρωθεί στα μέσα Ιουλίου όταν η Ελλάδα υλοποιήσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις (prior actions) αρχές Ιουλίου. Από αυτά τα 3,5 δισ. ευρώ θα μπουν κατ' ευθείαν στον λογαριασμό εξυπηρέτησης χρέους.

Σε ό,τι αφορά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι ίδιες πηγές όπως και το πρακτορείο, ανέφεραν ότι θα εκταμιεύσει τα δικά του κονδύλια στο τέλος της πεντάμηνης περιόδου και αφού η Αθήνα έχει υιοθετήσει και εφαρμόσει τα μέτρα που θα συμφωνήσει με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ θα θέσει ως προϋπόθεση εκταμίευσης την εγγύηση των ευρωπαίων εταίρων για δωδεκάμηνη συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.