current views are: 2

26 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση12:07

Νέα κόντρα Κωνσταντοπούλου για Στουρνάρα – Μεϊμαράκης: «Να τον μαστιγώσουμε κιόλας» (Βίντεο)

Νέα ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κλήση του Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή ΔΕΚΟ. 

Δημοσίευση 12:07’
αρθρο-newpost

Νέα ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κλήση του Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή ΔΕΚΟ. 

Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος

Νέα ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, ανάμεσα στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την κλήση του Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή ΔΕΚΟ. 

Η κυρία Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για ύποπτη και προκλητική στάση του κ. Στουρνάρα, λέγοντας ότι «αρνείται να προσέλθει επικαλούμενος αορίστως υποχρεώσεις οι οποίες δεν εξειδικεύονται, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι τυχαία, καθώς επιδιώκεται να ξεχαστούν οι διεκδικήσεις για το χρέος. «Η στάση του στοιχειοθετεί παραβίαση και των καθηκόντων του ως διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος» τόνισε.  Παράλληλα, χαρακτήρισε υπονομευτική την παρέμβασή του με την νομισματική έκθεση, καθώς και τη στάση του στην πολιτική της κυβέρνησης αυτό το κρίσιμο διάστημα. 

Με ειρωνία της απάντηση ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης ο οποίος είπε: «Είναι δυνατόν να αρνείται να έρθει σε πρόκληση της κυρίας Προέδρου; Εγώ λέω να τον φέρουμε στην Επιτροπή σιδηροδέσμιο και να τον μαστιγώνουμε». 

«Χειροπόδαρα να έρθει ο Στουρνάρας και ο φρούραρχος της βουλής να τον μαστιγώνει!  Εγώ μαζί σας! Και να πάρετε τον αστυνομικό διευθυντή να τον φέρει εδώ! Είναι δυνατόν να κάνει τέτοια πράγματα; Και να πάει στην ΕΚΤ να μιλήσει; Τι πράγματα είναι αυτά;», είπε μο πρώην πρόεδρος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να προσθέτει « δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα με καταντούσατε να υπερασπιστώ τον Στουρνάρα που επί 2,5 χρόνια του άλλαζα τα φώτα. Εξαετίας δικού του νόμου διαγράφηκα από το κόμμα μου».

Ο κ. Κακλαμάνης προκάλεσε αίσθηση, χαρακτηρίζοντας απίστευτες τις απαιτήσεις των δανειστών- τους οποίους χαρακτήρισε τοκογλύφους- και δήλωσε αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

 Ωστόσο η πραγματική έκρηξη ήρθε τη στιγμή που έλαβε το λόγο ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ.

« Αφήστε τις συκοφαντίες εμείς λέμε μονομερής διαγραφή του χρέους. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει 100 χρόνια κοσκινίζει», είπε απευθυνόμενος προς την Πρόεδρο ο κ. Καραθανασόπουλο, με αφορμή συζήτηση που άνοιξε για το χρέος.

«Έπρεπε να είχατε κάνει το πόρισμα σημαία για το χρέος σημαία, αν ήσασταν ειλικρινείς», απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον βουλευτή του ΚΚΕ, να εξοργίζεται και να λέει: « Δεν ντρέπεσαι καθόλου; Να μιλάτε έτσι για το ΚΚΕ;»

«Δεν έχετε το λόγο», απάντησε η Πρόεδρος, αλλά ο κ. Καραθανασόπουλος εκτός ελέγχου πλέον, συνέχισε: «Σοβαρά δεν έχω το λόγο; Θα με κάνεις ντα; Αν είναι δυνατόν. Έχετε γίνει εισαγγελέας των πάντων;».    

Στερείστε της ικανότητας να σταχυολογήσετε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού! Αν δεν στερείστε της ικανότητας, στερείστε της πολιτικής βούλησης», αντίτεινε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Την σκληρή γραμμή κατά του διοικητή, ακολούθησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος χαρακτηρίζοντας τον κ. Στουρνάρα, «τοποτηρητή» των δανειστών. « Ο κ. Στουρνάρας όφειλε για ηθικούς λόγους να έχει παραιτηθεί! Δεν υπάρχει κανένας υπεράνω κριτικής! Ο κ. Στουρνάρας δεν είναι τυχαίο πρόσωπο, έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλος τη καταστροφή της χώρας, από τη δεκαετία του 90′ και από τη θέση του υπουργού που ως ανταμοιβή του δώσανε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μαζί τους υπηρέτησε με συνέπεια μια πολιτική ου εξόντωνε τον ελληνικό λαό!», είπε χαρακτηριστικά.  

Αξίζει να επισημανθεί πως στην αρχή της συνεδρίασης αποχώρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος καταγγέλλοντας πως η Βουλή έχει μετατραπεί σε δικαστήριο. Μάλιστα, κατηγόρησε την Ζωή Κωνσταντοπούλου ότι «έχει καταντήσει τη Βουλή οιονέεί δικαστήριο και προσωπικό της φέουδο».

«Σας ανακαλώ στην τάξη και δείτε τον Κανονισμό γιατί αυτό έχει κλιμάκωση» απάντησε η Πρόεδρος της Βουλής. 

Υπέρ της άποψης για βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα τάχθηκε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος τόνισε αν χρειαστεί να προσαχθεί βιαίως ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Στη συνέχεια και ενώ φάνηκε κάποια στιγμή να εξομαλύνεται η κατάσταση, οι τόνοι ανέβηκαν και πάλι, καθώς ο κ. Μεϊμαράκης επανήλθε στην επιτροπή και κατηγόρησε την πρόεδρο πως είπε ότι ό ίδιος ζήτησε το λόγο αλλά έφυγε χωρίς να τον λάβει. « Γιατί είπατε από το μικρόφωνο ότι ζήτησε το λόγο και κατά τη προσφιλή του τακτική έφυγε! Γιατί προσπαθείτε να με προσβάλετε. Δεν έχω γραφτεί, δεν ζήτησα το λόγο! Γιατί το κάνατε αυτό;», αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης.

«Ζητήσατε το λόγο, τον πήρατε και τσαμπουκά! Είναι καταγεγραμμένο ότι ζητήσατε το λόγο! Αυτό που εξυπηρετούν οι εντάσεις δεν είναι η κοινοβουλευτική λειτουργία, μπορεί δικές σας κομματικές σκοπιμότητες! Σε αυτή την αίθουσα δεν θα μπαίνετε με αυτό το ύφος!», απάντησε η Πρόεδρος.

«Βουλευτής που δεν έχει ζητήσει το λόγο να το κάνετε είανι μεγάλη απρέπεια, δεν ξέρω αν εξυπηρετεί τη δική σας προσωπική σκοπιμότητα. Δεν έχετε δικαίωμα να ταπεινώνεται τοςυ βουλευτές»,  αντίτεινε ο κ. Μεϊμαράκης.

Όμως και εκεί ακόμα, τα πνεύματα δεν ηρέμησαν, καθώς σειρά πήρε η κόντρα της Προέδρου με τον κ. Καραθανασόπουλο. Αφορμή ήταν η έκρηξη του βουλευτή του ΚΚΕ, για την αναφορά της κ. Κωνσταντοπούλου, στη στάση του κόμματός του στην διάσκεψη των Προέδρων όπου όπως είπε, δεν αντέδρασε στην πρόταση να συζητηθεί το πόρισμα της επιτροπής αλήθεαις για το χρέος στην ολομέλεια. «Είστε κοινή συκοφάντρια! Σε κάποιους που λένε ψέματα τους συμπεριφερόμαστε με αντίστοιχο τρόπο! Είπατε ψέματα!», είπε σε έξαλλη κατάσταση ο βουλευτής του ΚΚΕ, για να λάβει την απάντηση: «δεν τιμάτε τις παραδόσεις του κόμματος από το οποίο προέρχεστε».

«Είστε κοινή συκοφάντρια», επανέλαβε ο κ. Καραθανασόπουλος με την Πρόεδρο να επανέρχεται λέγοντας: « ελπίζω να καταγράφηκε ο τρόπος με τον οποίο χαριεντιζόσασταν με τον κ. Μεϊμαράκη και Λυκούδη».

«Τη βγάλατε τώρα τη κουκούλα; Επειδή συζήταγα με τους άλλους;», πρόσθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ανοίγοντας νέο κύκλο αντιπαράθεσης αυτή φορά με τον βουλευτή  του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Διαμαντόπουλο (η οποία συνεχίστηκε με ένταση και εκτός αίθουσας».

Τελικά μετά από πρόταση της Προέδρου- για ακόμα μια φορά η δική της πρόταση έγινε δεκτή- η επιτροπή ΔΕΚΟ αποφάσισε να στείλει έγγραφη επιστολή στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να ενημερωθεί για τις ημερομηνίες που ο κ. Στουρνάρςα θα λείπει στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους. Σε δεύτερη φάση και εφόσον οι ημερομηνίες αυτές είναι καταγεγραμμένες η επιτροπή θα αποφασίσει για το πότε θα τον καλέσει. Σε περίπτωση δε που αρνηθεί η επιτροπή- όπως είπε η Πρόεδρος- δεν θα έχει άλλα περιθώρια…. 

 

 


σχετικα αρθρα