Τουλάχιστον απαισιόδοξες κρίνονται τόσο από το διεθνή Τύπο όσο και από διαρροές από την πλευρά των δανειστών οι προβλέψεις για σύναψη συμφωνίας τις επόμενες ώρες.

Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με το πρακτορείο MNI, σχέδιο έκτακτης ανάγκης θα συζητηθεί στο Eurogroup, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές, μέσα στις επόμενες ώρες. Πληροφορίες αναφέρουν έκτακτη σύγκληση Κυβερνητικού Συμβουλίου το απόγευμα, ενώ το προγραμματισμένο Euroworking Group δεν θα γίνει.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις του έκανε λόγο για 50-50 οι πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα.

Εξάλλου, κορυφαίος υπουργός στο newpost παρουσίασε ως ιδιαίτερα δύσκολη την κατάσταση αναφορικά με το κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές.  Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την έκβαση της διαπραγμάτευσης και συγχρόνως όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Η ελληνική πλευρά  επιθυμεί και επιδιώκει την συμφωνία, όχι όμως με όποιο κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι οι δανειστές αρνούνται να δώσουν στον Έλληνα πρωθυπουργό μία ρητή δέσμευση για διευθέτηση του δημοσίου χρέους κι αντί αυτού επαναφέρουν το κείμενο του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 με κάποιες τροποποιήσεις θεωρητικά προς το καλύτερο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται ο μαραθώνιος διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες μετά τις χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής συναντήσεις- συνόδους στη βελγική πρωτεύουσα.   

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ , λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για την ελληνική πρόταση και τους τόνισε ότι η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα.