Σκληρό μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές της χώρας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες και τις δραματικές διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν τα τελευταία 24ωρα για την Ελλάδα.

«Οι αρχές της Ευρώπης δεν στηρίζονται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει κίνδυνο αυτές τις αρχές» Παράλληλα, κράτησε υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών εκ μέρους του ελληνικού λαού και για τον ευρωπαϊκό λαό». 

Κατά την επιστροφή του στην Αθήνα αναμένεται να αρχίσει νέο μπαράζ συσκέψεων με υπουργούς της κυβέρνησης, ενόψει του αυριανού, πιο κρίσιμου Eurogroup, στην ιστορία της ευρωζώνης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να είναι όλοι οι βουλευτές στην Αθήνα, στο ενδεχόμενο εξελίξεων. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπο, οι δανειστές προτείνουν στην Ελλάδα παράταση πέντε μηνών έως τον Νοέμβριο, συνοδευόμενη από πακέτο χρηματοδότησης 15,5 δισ. ευρώ, ενώ το Reuters ανεβάζει το ποσό στα 16,3 δισ. ευρώ. 

Το κλίμα πίσω στις Βρυξέλλες παραμένει εκβιαστικό, ενώ ενδεικτικό δημοσίσευμα του MNI, σύμφωνα με το οποίο το Eurogroup ετοιμάζει σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση απορρίψει τη συμφωνία που προτείνουν οι πιστωτές, μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε σε δηλώσεις του έκανε λόγο για 50-50 οι πιθανότητες επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις και έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Αθήνα.