Στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές και τις αντιπροτάσεις τους αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Ο οικονομικός συντάκτης Στέφαν Κάιζερ επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης και υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές δεν θα έπρεπε να διακινδυνεύουν μια συμφωνία επιμένοντας σε λεπτομέρειες.

«Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η τύχη της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από το αν τα εστιατόρια στην Αθήνα θα αποδίδουν 13% ή 23% ΦΠΑ; Ή εάν η σύνταξη στα 67 θα ισχύσει από το 2022 ή από το 2025;» τονίζει και προσθέτει: 

Μπροστά στα πραγματικά προβλήματα της χώρας αυτή η εμμονή στις λεπτομέρειες είναι τελείως παράλογη.

Ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα για την Ελλάδα έχει φέρει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. «Δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς με την λιτότητα όταν θέλει να αναρρώσει μια χώρα».

Ο Κάιζερ προτείνει να «απελευθερωθεί» η Ελλάδα για τα επόμενα τρία χρόνια από τα χρέη της και να τα αναλάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Για το εν λόγω χρονικό διάστημα η χώρα δεν θα λάμβανε άλλα πακέτα στήριξης, ούτως ώστε η ελληνική κυβέρνηση να μπορούσε να δείξει αν είναι σε θέση να καταστήσει τη χώρα οικονομικά ανεξάρτητη.