Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν -σε μεγάλο βαθμό- την, μέχρι αυτή την ώρα, αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους δανειστές στον Πολ Τόμσεν

Όπως εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος ο κ. Τόμσεν, το βράδυ της Δευτέρας η αίσθηση ήταν  -και κυρίως στην ελληνική αντιπροσωπεία- ότι ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές θα μπορούσε να είναι εφικτός. Γιατί με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων στελεχών των θεσμών η πρόταση της Ελλάδας θεωρήθηκε ως βάση συζήτησης.

Τι συνέβη, όμως, στις επόμενες 48 ώρες και πόσο μπορεί να έπαιξε ρόλο η συμμετοχή ενός ανθρώπου στην κατάρρευση των συνομιλιών;

Όπως ξέρουμε ήδη η κατάσταση χειροτέρεψε κατά πολύ για την Ελλάδα εξαιτίας της εμπλοκής της Τρίτης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετείχε στο Eurogroup στην αρχή της εβδομάδας και είχε δώσει και αυτή το πράσινο φως για να εκληφθεί η ελληνική πρόταση ως βάση συζήτησης. Τότε όμως δεν ήταν μαζί της ο Πολ Τόμσεν. Την επομένη όμως το στέλεχος του ΔΝΤ το οποίο βρισκόταν αρκετές μέρες στην Βελγική Πρωτεύουσα χωρίς να έχει εμφανιστεί επισήμως είχε σειρά επαφών με στελέχη των θεσμών αλλά κυρίως πολύωρες συζητήσεις με την κ. Λαγκάρντ. 

Η εμπλοκή στη συμφωνία έγινε την επόμενη του Eurogroup, όταν το ΔΝΤ ζήτησε να παρουσιάσει νέο πρόγραμμα και να προσθέσει προαπαιτούμενα προκειμένου να βάλει την υπογραφή του στον συμβιβασμό. 

Το ζήτημα αυτό έχει απασχολήσει σε υψηλό επίπεδο την Κυβέρνηση και όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός σε συνεργάτες του «έφτασε η ώρα να αποκαλυφθεί ο ρόλος του κ. Τόμσεν» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Κυβέρνηση ενδέχεται να δημοσιοποιήσει τον ρόλο του!

(Πληροφορίες και από το www.thepressproject.gr)