Η αντιπαράθεση της Ελλάδας και των πιστωτών θα συνεχιστεί ακόμα και εάν υπάρξει συμφωνία, καθώς υπάρχει το ζήτημα του χρέους, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη απόρρητα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στη Γερμανική βουλή

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγγραφο που κατατέθηκε στην Bundestag ενόψει του κρίσιμου Eurogroup του Σαββάτου, δείχνει ότι η έκκρυθμη κατάσταση που επικράτησε μεταξύ των δύο πλευρών θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη για την κυβέρνηση την αποπληρωμή των δανείων που έλαβε στο πλαίσιο των πακέτων διάσωσης. 

Στην ανάλυση που εκπονήθηκε από τεχνοκράτες της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, το Ταμείο εκτιμά -στην καλύτερη περίπτωση- ότι το ελληνικό χρέος θα είναι 18% μεγαλύτερο το 2022. Σημειώνεται πως το 2022 είναι έτος – ορόσημο που είχε τεθεί το 2012 από τους πιστωτές για τη βιωσιμότητα του του χρέους. Με βάση αυτή την εκτίμηση, καταδεικνύεται επίσης και η διαφορά στις θέσεις των τριών θεσμών, σχολιάζει το δημοσίευμα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο διάσωσης διάρκειας τριών ετών. Εάν οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το χρέος ληφθούν υπόψη, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα για να πληρώσει το χρέος της. 

Το Ταμείο, εκτιμά ότι το χρέος της Ελλάδας θα έχει διαμορφωθεί στο 142,2% του ΑΕΠ το 2020, μία οπτική που σύμφωνα με τη WSJ αντανακλά τον σκεπτικισμό του ταμείου σχετικά με την βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. 

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα μία πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα έριχνε το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2022, ενώ μερική εφαρμογή τους στο 135% του ΑΕΠ.