Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Με επίθεση… ενότητας απαντά η ΝΔ στις διχαστικές λογικές και στην εμφυλιοπολεμική ρητορική που αναπτύσσουν τις τελευταίες ημέρες ουκ ολίγα κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να κλείσει τη χθεσινή δήλωσή του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, στέλνοντας μήνυμα ενότητας στο εσωτερικό της χώρας.

«Οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για τη χώρα. Σήμερα, η εθνική ενότητα, η ενότητα όλων των Ελλήνων, είναι πιο απαραίτητη παρά ποτέ. Η ομοψυχία μας ως έθνος, δεν είναι μια ωραία λέξη. Είναι το μεγαλύτερο όπλο μας! Το όπλο που δεν νικιέται ποτέ. Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Αλλά οι Έλληνες, ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δοκιμασία.», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Νωρίτερα είχε δεχθεί τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ για την πρότασή του να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας από την παρούσα Βουλή με πρωθυπουργό όχι τον ίδιο ή τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Σαμαράς που με τον τρόπο αυτό έδωσε μορφή στο αίτημά του για τη μεγάλη εθνική συνεννόηση, επιμένει στη λύση αυτή και λέει όχι στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς θεωρεί ότι μόνο κακό θα προκαλέσουν στη χώρα, μεγαλώνοντας το λογαριασμό λόγω της καθυστέρησης στην επίτευξη συμφωνίας.

Στη ΝΔ πάντως, ανησυχούν έντονα για το κλίμα διχασμού της κοινωνίας που καλλιεργείται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και απαντούν με αυστηρό τρόπο στη ρητορική που έχουν υιοθετήσει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και με την οποία προσπαθούν να ταυτίσουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους δανειστές, κάνοντας λόγο για «τρόικα εσωτερικού» που θέλει να ανατρέψει την κυβέρνηση.

Όπως λένε από τη Συγγρού, το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει ένα blame game, με στόχο να επιρρίψει τις κυβερνητικές ευθύνες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στα υπόλοιπα κόμματα. «Η ευθύνη για το που φτάσαμε είναι όλη δική τους. Καθυστερούσαν τις διαπραγματεύσεις πέντε μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, έχουν πλέον παρελθόν», έλεγε στο newpost.gr, κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου.
Ενδεικτική ήταν και η διαμάχη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Φίλης έκανε λόγο στο MEGA για νέα «Ιουνιανά», παραφράζοντας τον ιστορικό όρο «Ιουλιανά», για να του απαντήσει σε έντονο ύφος ο κ. Μητσοτάκης, πως θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλά για «Ιουνιανά» αν απευθύνεται στην αντιπολίτευση ή στην εσωτερική αντιπολίτευση. «Κύριε Φίλη δεν φταίμε εμείς, αν το κόμμα σας είναι σκορποχώρι», πρόσθεσε ο βουλευτής της ΝΔ.