current views are: 1

26 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση16:52

Το θρίλερ της συνεδρίασης του υπουργικού στο Μαξίμου

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης με τους πιστωτές, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την επιστροφή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες να συγκαλεί εκτάκτως κυβερνητικό συμβούλιο. 

Δημοσίευση 16:52’
αρθρο-newpost

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις για εξεύρεση λύσης με τους πιστωτές, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με την επιστροφή του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες να συγκαλεί εκτάκτως κυβερνητικό συμβούλιο. 

Σε θρίλερ εξελίχθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πληροφορίες για διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 7 Ιουλίου, σχετικά με τη συμφωνία Αθήνας-δανειστών, να επιβεβαιώνονται.

Στο υπουργικό έγινε ενημέρωση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς για τις απαιτήσεις των δανειστών και για την τελευταία τους πρόταση, την οποία έχει απορρίψει η Αθήνα.

Μελετήθηκε η στρατηγική που θα ακολουθηθεί, με το δημοψήφισμα, τελικά να προκρίνεται.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε γι’ αυτό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τους πολιτικούς αρχηγούς όπως και ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε Κυβερνητικό Συμβούλιο από τις 20:00 ωστόσο, όπως ανέφερε το newpost.gr, μετατράπηκε αργά το βράδυ σε υπουργικό συμβούλιο

Λίγο μετά τις 23:00 άρχισαν να προσέρχονται στο Μέγαρο Μαξίμου μέλη του υπουργικού συμβουλίου όπως ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη , Γ. Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, η αναπληρωτής υπουργός Τουρισμού Ε. Κουντουρά και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος.

Μάλιστα, ο τελευταίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση εμφανίστηκε αισιόδοξος, λέγοντας στο πρακτορείο Reuters ότι «πάμε σε καλή συμφωνία» και όχι σε μη έντιμο συμβιβασμό.

Ο πρωθυπουργός έφθασε στην Αθήνα, όπου ξεκίνησε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου, μετά την απόρριψη και της νέας πρότασης των θεσμών για παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας σε δόσεις 16,3 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των στιγμών, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να γίνουν τηλεφωνήματα σε όλους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να μην φύγουν από την πρωτεύουσα. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ακύρωσε την περιοδεία του στα Βαλκάνια και επιστρέφει στην Ελλάδα.

Προσερχόμενος, πάντως, ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίστηκε ιδιαιτέρως αισιόδοξος για τις εξελίξεις. «Νομίζω ότι πάμε σε συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά. 

Κυβερνητική πηγή: «Όσο οι  η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρούν»

Την ίδια ώρα, αμετακίνητη από τις θέσεις της για τον ΦΠΑ εμφανίζεται η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πρόταση των θεσμών είναι ένα σκληρό μνημόνιο που προβλέπει σκληρά μέτρα, περικοπές συντάξεων και υψηλό ΦΠΑ

Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στο τελεσίγραφο που έδωσε χθες στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής και το Eurogroup, ζητώντας από την Ελλάδα να απαντήσει στην πρόταση των θεσμών μέσα σε 24 ώρες. «Όσο βέβαια η Ελλάδα δεν υποχωρεί, οι απειλές υποχωρουν και κερδίζει η λογική» τονίζουν.

Είναι σαφές ότι η υποχώρηση των δανειστών στο θέμα του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία, όπου δέχεται συντελεστή 13% από 23%, αντιμετωπίζεται θετικά από το Μαξίμου, το οποίο εκτιμά ότι η σθεναρή στάση στις απαράδεκτες απαιτήσεις των δανειστών, αποφέρει καρπούς. 

«Το επικοινωνιακό game is over» καταλήγουν με νόημα. 

Σκληρό μήνυμα Τσίπρα στους δανειστές

Νωρίτερα, σκληρό μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους και τους δανειστές της χώρας έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες και τις δραματικές διαβουλεύσεις που διεξήχθησαν τα τελευταία 24ωρα για την Ελλάδα.

«Οι αρχές της Ευρώπης δεν στηρίζονται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα» τόνισε ο Πρωθυπουργός, διαμηνύοντας ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέσει κίνδυνο αυτές τις αρχές» Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει με αποφασιστικό τρόπο να δίνει τον αγώνα υπέρ αυτών των αξιών εκ μέρους του ελληνικού λαού και για τον ευρωπαϊκό λαό». 

«Όχι» στην πρόταση των θεσμών για παράταση

Εν τω μεταξύ, τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την νέα πρόταση των θεσμών που αφορά σ παράταση του ισχύοντος προγράμματος και χρηματοδότηση σε τέσσερις δόσεις, εξηγούν κυβερνητικές πηγές

«Η πρόταση των θεσμών προς την ελληνική κυβέρνηση ήταν να νομοθετηθούν άμεσα βαθειάυφεσιακά μέτρα (τα οποία θα πλήξουν και τον ήδη τραυματισμένο κοινωνικό ιστό της χώρας) ως προϋπόθεση για πεντάμηνη χρηματοδότηση η οποία, ωστόσο, κρίνεται παντελώς ανεπαρκής» τονίζουν από το Μαξίμου

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι η πρόταση αυτή συνοδεύεται από υφεσιακά και κοινωνικά αποδομητικά μέτρα, καθώς επίσης και ότι «αφήνει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό κενό για την πεντάμηνη περίοδο επέκτασης που προβλέπει». Όπως, μάλιστα, εκτιμούν, το κενό αυτό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα σκληρή διαπραγμάτευση κι ένα νέο καταστροφικό Μνημόνιο, στο τέλος του χρόνου. 

 


σχετικα αρθρα