«Το Eurogroup του Σαββάτου θα προσπαθήσει να καταλήξει σε μία συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει χρέος και χρηματοδότηση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, τόνισε πως «η κυβέρνηση κάνει συνεχώς υποχωρήσεις όμως κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, οι θεσμοί κάνουν το αντίθετο».

Είπε ακόμα πως «αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε σημείο σύγκλισης με τους εταίρους» και εξήγησε πως «είναι ανεξήγητο το γιατί οι εταίροι μας άφησαν για το τέλος το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης».

Παραδέχθηκε εξάλλου πως τα μέτρα «που προτείνει η κυβέρνηση είναι υφεσιακά»,  αλλά υπογράμμισε ότι «αυτό που καταφέραμε είναι να στρέψουμε τη λιτότητα στους έχοντες».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «όλες οι προτάσεις μας ήταν από μακροοικονομικής πλευράς άψογες, αλλά οι δανειστές ήταν ανένδοτοι». 

«Πρέπει να είμαστε πάντα αισιόδοξοι, πιστεύουμε στην ικανότητα της Ευρώπης ότι βρίσκει λογικές λύσεις. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε ένα αποτέλεσμα που θα καταδικάζει όλους μας» είπε ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο αυριανό Eurogroup.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις των θεσμών, τόνισε ότι «είναι ένα πακέτο που καταδικάζει τη χώρα. Αυτά τα σκληρά μέτρα που προτείνουν δεν υπάρχει περίπτωση να τα δεχθούμε. Ούτε η εξαίρεση του ΦΠΑ στα νησιά, ούτε τη μείωση των μισθών του δημοσίου». 

Εμφανίστηκε ωστόσο καθησυχαστικός για το τί θα γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία αύριο: 

Σε περίπτωση μη λύσης ελπίζω να συνεχιστούν οι προσπάθειες να βρεθεί ο κοινός τόπος. Έχω ακούσει πολλές προθεσμίες,  είπε Όλες αυτές οι προθεσμίες προσπαθούν να εκμαιεύσουν την υπογραφή μας σε μία συμφωνία που επιτείνει την κρίση. 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη δε συμφωνήσουμε αύριο στο Eurogroup» συνέχισε ο κ. Βαρουφακης και υποστήριξε ότι «οι θέσεις μας είναι πολύ σκληρό πακέτο, που δεν διαφέρει καθόλου από σχέδιο δανειστών. Αυτό που ζητάμε να γίνει σεβαστή η υποχωρητικότητα μας».

Απέκλεισε εξάλλου το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος να αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.