Τα βασικά σενάρια για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – πιστωτών καταγράφουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους ενόψει του κρίσιμου Eurogroup. 

Το πρώτο σενάριο είναι η συμφωνία και σύμφωνα με τους FT, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να εγκριθεί έως τη Δευτέρα από τη Βουλή. Έπειτα, η Ευρώπη άμεσα θα επιστρέψει στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων.

Παράλληλα, θα δοθεί πρόσθετη βοήθεια 15,3 δισ. ευρώ, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα αξιόπιστη έως τον Νοέμβριο. Πάντως, αρκετοί Ευρωπαίοι ανησυχούν πως λίαν συντόμως θα ξεκινήσει ένα νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα αφορά κυρίως το ελληνικό χρέος, αναφέρουν οι FT.

Το δεύτερο σενάριο είναι η μη συμφωνία. Τότε, συνεχίζουν οι FT, θα ενεργοποιηθεί το σχέδιο Β, που περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Παράλληλα, η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, η οποία βέβαια, δεν θα συνεπάγεται άμεσα προβλήματα για την χώρα. Όμως, η μη πληρωμή του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσει την άρση της στήριξης της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

Το τελευταίο σενάριο είναι η συμφωνία με όρους. Σε περίπτωση μίας θετικής κατάληξης, η οποία όμως θα παραβιάζει τις «κόκκινες» γραμμές της Αθήνας, η κυβέρνηση ενδεχομένως να προσφύγει στην επιλογή του δημοψηφίσματος, εκτιμούν οι FT. 

Μία τέτοια διαδικασία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα τριών ή και περισσότερων εβδομάδων. Όμως, ακόμη και η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα αποδειχθεί δύσκολο έργο, με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την συγκρότηση νέας κυβέρνησης να θεωρείται πιθανή.