Σχεδόν άμεσα όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στις χώρα μας και την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα με ερώτημα τη συμφωνία ή τη διαφωνία με την πρόταση που κατατέθηκε από τους θεσμούς.

Το BBC αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του ανέφερε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνησή του να δεχθεί μέτρα λιτότητας που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.

Η βρετανική εφημερίδα Telegraph τονίζει πως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.

«Η μοίρα της Ελλάδας επρόκειτο να αποφασιστεί στη σύνοδο του Eurogroup το Σάββατο» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg δίνει έμφαση στο γεγονός ότι όπως είπε ο πρωθυπουργός, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο του.

«Ο Τσίπρας προανήγγειλε δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου» αναφέρει το International Business Times που αναφέρει πως ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε να απορρίπτει τις προτάσεις των πιστωτών.

Το CNBC από την πλευρά του αναφέρει πως «έλληνες αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως οι τράπεζες θα ανοίξουν τη Δευτέρα και τόνιζαν ότι δεν υπάρχει απόφαση για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων».

Η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού έρχεται έπειτα από την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου οι δανειστές κατέθεσαν μία συμφωνία που απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο Guardian, ενώ υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Αναφορά στην απόφαση του κ. Τσίπρα κάνουν και οι Financial Times που υπογραμμίζουν ότι «σε ένα σημάδι για το πόσο σκληρή θα είναι η διαδικασία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας ανακοίνωσε πως η ομάδα του  δεν θα στηρίξει το “ναι”».

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με βάση την απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ερωτηθεί εάν  συμφωνεί ή διαφωνεί με την πρόταση των θεσμών» μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Skynews.

«Ο έλληνας πρωθυπουργός την Παρασκευή ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα – έκπληξη για τις 5 Ιουλίου και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν σε καταψήφιση της συμφωνίας» τονίζει το Associated Press.

Οι New York Times χαρακτηρίζουν απροσδόκητη την κίνηση του πρωθυπουργού και υπογραμμίζουν την αποστροφή του λόγου του περί τελεσιγράφου από τους θεσμούς.

Η Sueddeutsche Zeitung, σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική της επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δικές της πληροφορίες, ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου στην Καγκελάριο Μέρκελ «και την ενημέρωσε για τα περαιτέρω».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει:

Κινητικότητα στην διαμάχη για το ελληνικό χρέος; Μπα... η ελληνική πλευρά απέρριψε πλήρως μια καινούργια πρόταση των δανειστών. Ο πρωθυπουργός επέλεξε για αυτό σκληρά λόγια - και ανακοίνωσε ότι θα αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει.

Το περιοδικό Der Spiegel επισημαίνει πως «ο κ. Τσίπρας θέλει να επικυρώσει ένα πιθανό πακέτο μεταρρυθμίσεων από τους Έλληνες ψηφοφόρους. Στις 5 Ιουλίου θα αποφασίσουν σε ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα λιτότητας. Πολλοί υπουργοί θέλουν να ζητήσουν από τους Έλληνες να απορρίψουν το πακέτο. Για αυτό θα ζητήσει από τους δανειστές προθεσμία λίγων ημερών».

Η εφημερίδα Bild εκτιμά πως ο κ. Τσίπρας «εκβιάζει την Ευρώπη» και σημειώνει «το δημοψήφισμα θα γίνει μόλις το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις 5 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει, μόνο μετά την εκπνοή του β' πακέτου βοήθειας για την διάσωση της Ελλάδας! Με αυτό ο Τσίπρας κάνει άνω-κάτω όλο το έως τώρα χρονοδιάγραμμα».