Τα σύννεφα πάνω από την Αθήνα πύκνωναν ραγδαία το τελευταίο διήμερο... Το δείπνο στις Βρυξέλλες την Πέμπτη το βράδυ ήταν ιδιαίτερα βαρύ για την Ελλάδα και κατά δήλωση του πρωθυπουργού εμπεριείχε εκβιασμούς και τελεσίγραφα. 
 
Το game over του Τουσκ χαρακτηριστικό των προθέσεων των ευρωπαίων, και η φράση «να μην υποτιμά κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός, όταν αισθανθεί ταπεινωμένος», του Αλέξη Τσίπρα, προφητική.
 
Λίγο νωρίτερα την Πέμπτη το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επικοινωνία που έδινε ένα πρώτο στίγμα για πιθανές σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.
 
Κι ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή φαινόταν μια χαραμάδα για συμφωνία, αυτό δεν επετεύχθη. Η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ το πρωί της Παρασκευής, απέβη άκαρπη με τον έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως «η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα».
 
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για Αθήνα ξεκαθάρισε πλέον το τοπίο. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε την πρόταση των «εταίρων». 
 
«Οι αρχές της Ευρώπης δεν στηρίζονται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα» τόνιζε ο Πρωθυπουργός, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους εταίρους. 

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ξεκίνησε μια μαραθώνια σύσκεψη, που άρχισε ως κυβερνητική και κατέληξε σε υπουργικό συμβούλιο με διάρκεια πέντε ώρες. 
 
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα στα δημοσιογραφικά γραφεία η λέξη δημοψήφισμα είχε αρχίσει να σιγοψιθυρίζεται. Τα λεπτά που ακολούθησαν με το διάγγελμα του Πρωθυπουργού που ανακοίνωσε το δημοψήφισμα ήταν. «Αυτή τη στιγμή είναι ιστορική η ευθύνη απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση του λαού», είπε ο κ. Τσίπρας. 
 
Ο πρωθυπουργός είχε ενημερώσει προσωπικά για την απόφαση αυτή του υπουργικού συμβουλίου τον Προκόπη Παυλόπουλο, τον Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί είχαν ενημερωθεί από τον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση. 
 
 Το διαδικαστικό έκλεισε... συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 12 το μεσημέρι ψήφοφορία στις 7 το απόγευμα και κάλπες με το ερώτημα ναι ή όχι στη συμφωνία την Κυριακή 5 Ιουλίου.