Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Η στόχευση ήταν ξεκάθαρη από ένα σημείο και μετά. Να πέσει η κυβέρνηση και να ταπεινωθεί ο ελληνικός λαός" είπε ο πρωθυπουργός στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αναφερόμενος στην στάση των δανειστών λίγο πριν παρουσιάσει την εισήγηση του υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος.

Η πρόταση Τσίπρα έγινε αποδεκτή ομόφωνα αρχικώς από το κυβερνητικό συμβούλιο και αργότερα και από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που εκλήθησαν εκτάκτως στο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τράβηξε το χαρτί του δημοψηφίσματος χθες το πρωί στις Βρυξέλλες έπειτα από σύσκεψη που είχε με τους υπουργούς που ήταν στην βελγική πρωτεύουσα και διαπιστώνοντας ότι δεν υπήρχε περίπτωση οι πιστωτές να  μεταβάλλουν  την στάση τους. Όταν λοιπόν συναντήθηκε με Μέρκελ και Ολάντ η απόφαση ήταν ειλλημμένη.  

"Όσο υποχωρούσαμε τόσο μας πίεζαν με νέα μέτρα με στόχο την ταπείνωση μας" ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στα μέλη της κυβέρνησης. Ωστόσο ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στους Μέρκελ και Ολάντ αφού προηγουμένως είχε πάρει το πράσινο φως από το υπουργικό συμβούλιο για την διενέργεια δημοψηφίσματος το οποίο θα θέσει το ερώτημα στον ελληνικό λαό " αν δέχεστε η όχι την πρόταση για μέτρα των δανειστών".  

Η γραμμή της κυβέρνησης είναι σαφώς το " όχι" και σ’ αυτό το σημείο γεννάται το ερώτημα τι θα κάνει εφόσον το εξασφαλίσει . Η μια απάντηση είναι οι εκλογές όμως το Μαξίμου δεν επιβεβαιώνει κανένα σενάριο.

Σύμφωνα  με ασφαλείς πληροφορίες η Άνγκελα Μέρκελ ταράχτηκε με το περιεχόμενο του τηλεφωνήματος Τσίπρα και μάλιστα προειδοποίησε ότι θα ζητήσει το ερώτημα να είναι ναι ή όχι στο ευρώ.

Κορυφαίος υπουργός δηλώνει ότι θα δώσουμε μάχη Γι αυτό και θα την κερδίσουμε την ώρα που ο Νίκος Παππάς κατήγγειλε τις πρώτες πρωινές ώρες ακραίους κύκλους στην Γερμανία που θέλουν να ταυτίσουν το μνημόνιο με το κοινό νόμισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι μίλησε για λύση που πρέπει να δοθεί χωρίς το ΔΝΤ.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ευρωπαϊκό κόμμα και δε θέλει την ρήξη" έλεγε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει την μάχη για το δημοψήφισμα.