Αιφνιδιάστηκαν οι περισσότεροι ευρωπαίοι αξιωματούχοι με την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Πληροφορίες που επικαλείται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η πρόταση των εταίρων, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά για το τι θα κληθεί να αποφασίσει ο ελληνικός λαός με το δημοψήφισμα.

Αξιωματούχος της Eυρωζώνης, τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε ότι το Eurogroup θα διεξαχθεί σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα «σχέδιο Β», κάτι που φέρεται να επιθυμεί «ένας ορισμένος αριθμός χωρών». 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι υπουργοί οικονομικών στις Βρυξέλλες θα συζητήσουν εναλλακτικές προτάσεις για περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ στο τραπέζι μπαίνει και η το ενδεχόμενο επιβολής capital control

Οι ίδιοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου, ενώ εκτιμούν ότι η προσφυγή στον λαό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταβάλει την Τρίτη 30 Ιουνίου το 1,5 δισ. προς το ΔΝΤ αλλά και ότι το πακέτο διάσωσης προς τη χώρα δεν θα έχει ισχύ, αν δεν δοθεί παράταση.

«Δεν είναι σαφές αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτές μέχρι την Κυριακή που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή η χώρα θα αναγκαστεί να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους» σημειώνει η WSJ.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μάριο Ντράγκι. Η εφημερίδα σημειώνει ότι, αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει τη βοήθεια προς τις τράπεζες, η Αθήνα ίσως αναγκαστεί να περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό των αναλήψεων και άλλων χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών.

Η WSJ τονίζει ότι άλλες κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική υποστηρίζουν ότι το οφείλουν στους δικούς τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πρόγραμμα διάσωσης που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τα δάνεια θα έρχονται σε αντάλλαγμα αυστηρών οικονομικών μέτρων».