«Η πρόταση του πρωθυπουργού και η κυβερνητική απόφαση να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την γνώμη του βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες» τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης.

«Είναι μια στάση υπεράσπισης με αξιοπρέπεια και σθεναρότητα της εντολής του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές. Θεωρώ την κίνηση αυτή ως την κορύφωση μιας τακτικής η οποία υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αρνούμενοι να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία που θέλουν οι δανειστές».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εργασίας τονίζει:

«Καλά θα κάνουν οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις να μην συντονίζονται με εκείνες τις ακραίες φωνές από το εξωτερικό που επιζητούν την υποταγή της χώρας μας.. Σήμερα το ερώτημα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε νέα, σκληρότερα μνημόνια και όρους διαρκούς υποταγής του λαού μας στις απαιτήσεις των δανειστών. Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Στο ερώτημα αυτό καλούνται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό το ερώτημα δεν μπορούν να το αποφύγουν και θεωρώ εντελώς παραπλανητική και εντελώς αποπροσανατολιστική την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους εγχώριων πολιτικών δυνάμεων να αναδείξουν άλλου είδους ερωτήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις της χώρας μας με το ευρώ και την ΕΕ. Είναι μια υπεκφυγή. Πρέπει να μιλήσουν όλοι και να πούνε: Θέλουν να αποδεχτούμε αυτή την άθλια συμφωνία που μας προτείνουν οι δανειστές μας, ναι ή όχι».

Η συνέντευξη του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:

-Κύριε υπουργέ, η απόφαση για το δημοψήφισμα αιφνιδίασε πολλούς, αν κρίνουμε από τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου. Ποιός είναι ο στόχος της κυβέρνησης;

-Η πρόταση του πρωθυπουργού και η κυβερνητική απόφαση να ζητήσουμε από τον ελληνικό λαό την γνώμη του βρίσκεται σε απόλυτη συνέπεια με τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Μια στάση υπεράσπισης με αξιοπρέπεια και σθεναρότητα της εντολής του ελληνικού λαού στις τελευταίες εκλογές. Θεωρώ την κίνηση αυτή ως την κορύφωση μιας τακτικής η οποία υπερασπίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα συμφέροντα του ελληνικού λαού αρνούμενοι να υπογράψουμε μια τέτοια συμφωνία που θέλουν οι δανειστές.

-Η κυβέρνηση καλεί τον ελληνικό λαό να ψηφίσει όχι στις προτάσεις των δανειστών. Πως θα διαχειριστεί ένα ενδεχόμενο «όχι» η κυβέρνηση;

-Σήμερα το ερώτημα είναι αν είμαστε διατεθειμένοι να υπογράψουμε νέα, σκληρότερα μνημόνια και όρους διαρκούς υποταγής του λαού μας στις απαιτήσεις των δανειστών. Αυτό είναι το ερώτημα το οποίο καλείται να απαντήσει ο ελληνικός λαός. Στο ερώτημα αυτό καλούνται να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Αυτό το ερώτημα δεν μπορούν να το αποφύγουν και θεωρώ εντελώς παραπλανητική και εντελώς αποπροσανατολιστική την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους εγχώριων πολιτικών δυνάμεων να αναδείξουν άλλου είδους ερωτήματα που σχετίζονται με τις σχέσεις της χώρας μας με το ευρώ και την ΕΕ. Είναι μια υπεκφυγή. Πρέπει να μιλήσουν όλοι και να πούνε: Θέλουν να αποδεχτούμε αυτή την άθλια συμφωνία που μας προτείνουν οι δανειστές μας, ναι ή όχι.

-Κύριε υπουργέ, σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ ή και εκτός ΕΕ. Τι απαντάτε;

-Είναι μια προσπάθεια εκ μέρους τους να αποφύγουν να τοποθετηθούν στο κύριο δίλλημα: Αν θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ακραίας λιτότητας. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφύγουν να απαντήσουν σε αυτό το καίριο ερώτημα. Τα υπόλοιπα είναι σκέψεις τις οποίες επικαλούνται εκείνοι οι ακραίοι κύκλοι των δανειστών που θέλουν να εξοντώσουν τον ελληνικό λαό και να ανατρέψουν την ελληνική κυβέρνηση. Καλά θα κάνουν οι εγχώριες μνημονιακές δυνάμεις να μην συντονίζονται με εκείνες τις ακραίες φωνές από το εξωτερικό που επιζητούν την υποταγή της χώρα μας.

-Ο γερμανός αντικαγκελάριος και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος κάνοντας μάλιστα λόγο για «σώφρονα» κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχουν φυσικά και αντίθετες απόψεις. Θα βρείτε συμμάχους στην Ευρώπη ή θα απομονωθεί η χώρα;

-Θα δούμε την επομένη του δημοψηφίσματος, το οποίο πιστεύω ότι με απόλυτο και καθαρό τρόπο θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στους ευρωπαίους εταίρους μας. Νομίζω όμως ότι οι σύμμαχοί μας αυξάνονται καθημερινά στην Ευρώπη και είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες που όχι μόνο δείχνουν την αλληλεγγύη της αλλά συνειδητοποιούν ότι ο αγώνας της ελληνικής κυβέρνησης είναι και αγώνας υπέρ των συμφερόντων των ευρωπαϊκών λαών .