Ως απόλυτη επιτακτική και χρήσιμη επιλογή χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης. 

«Η πρόταση γα διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι απολύτως επιτακτική και χρήσιμη για το μεγάλο εθνικό ζήτημα που αφορά στο παρόν και το μέλλον της χώρας και του λαού της. Καλούμε όλες τις πτέρυγες της Βουλής όλα τα πολιτικά κόμματα, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν για την ουσία του θέματος, να συνομολογήσουν στην πρόβλεψη από το Σύνταγμα, για να μιλήσει ο λαός μεσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος», είπε αρχικά ο κ. Βούτσης. 

«Να αποδεχθούν και να ψηφίσουν από κοινού την απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανεξάρτητα από την πλήρη απόρριψη της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες. Η ομόφωνη απόφαση θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευση για την κοινωνική ανασύσταση και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. 

Ο λαός θα ασκήσει με άμεσο τρόπο τη λαική κυριαρχία που θα γίνει σεβαστή όπως είπε ο πρωθυπουργός. 

Είναι αδιανόητο να υπάρχει πλήρη έλλειψη σεβασμού στις λαϊκές επιλογές και στις κυβερνήσεις που επιλέγονται. Είναι αδιανόητο η αυτονόητη αρχή της συνέχειας του κράτους να μεταφράζεται ως υπαγόρευση σε κάθε κυβέρνηση του ιδίου προγράμματος και ταυτόχρονα απόρριψης της λαϊκής βούλησης

Δεύτερον είναι αδιανόητο να θεωρείται ως φυσιολογικη μια διαδικασία μνημονίων που καταργεί τα όρια των δημοκρατικών λειτουργιών. Πέρασαν πέντε χρόνια με κείμενα έτοιμα που έρχονταν ή υπαγορεύονταν, μεταφρασμένα ή αμετάφραστα από παράγοντες που δεν έχουν την ελάχιστη θεσμική υπόσταση. 

Μόλις προχθές έσβηναν με το δικό τους κοκκινο μελάνι ολόκληρες προτάσεις και παραγράφους και το διακινούσαν στα διεθνή μέσα. Τάχα χάσαμε χρόνο γιατί δεν είχαμε προτάσεις και εκνευρίσαμε τους εταίρους μας. 

Τρίτον η κυβέρνηση όπως έγινε σαφές και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού δεν είναι ουδέτερη. Δεν αφήνει τον λαό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Ζητάμε προφανώς την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου που τη συνόδευε. 

H κυβέρνηση ζητάει να έρθει ο λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων να βάλει τη δικιά του σφραγίδα», πρόσθεσε. 

Ο κ. Βούτσης υπογράμμισε πως «δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οποίοδήποτε σχέδιο που οδηγεί στη μόνιμη φτωχοποίηση και μόνιμη υποβάθμιση της χώρας». 

«Βρείτε το θάρρος να πείτε έστω και σήμερα για τις λανθασμένες συνταγές που επιβλήθηκαν στη χώρα και τη μη βιωσιμότητα του χρέους», είπε. 

«Στο δημοψήφισμα θα συμμετάσχουν και όσοι έχουν εξωθηθεί στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά. Σε όλους αυτούς που ποτέ δεν δόθηκε το μικρόφωνο, ποτέ δεν βρέθηκαν στα πάνελ.», τόνισε. «Η σημερινή κυβέρνηση παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία να αποκαταστήσει την ισότητα αυτή ανάμεσα στους πολίτες». 

«Τόλμησαν να μας που σε διάφορες γλώσσες και τρόπους οτι το παιχνίδι τελείωσε. Αν κάτι μας διαφοροποιεί που το καταγράφει η ιστορία, είναι ότι εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε ότι υπάρχει ένας μονόδρομος. Ότι σε τελευταία ανάλυση βρισκόμαστε σε μια εταιρική σχέση που έχουμε μόνο υποχρεώσεις με θεσμούς περιορισμένης ευθύνης. Δεν το δεχόμαστε», είπε ο κ. Βούτσης

«Δεν δεχόμαστε να λειτουργήσουμε ως παράγοντες και να λειτουργούμε εθελόδουλα για να δεχόματσε την περιστολή των κανόνων της λαϊκής κυριαρχίας. Αν συμπεριφερόμαστε έτσι δεν μένουμε Ευρώπη. Απαντάμε με ψυχραιμία το παιχνίδι δεν τέλειωσε για τη χώρα και τον λαό μας, την κυβέρνησή μας και τη Βουλή, το παιχνίδι τελείωσε σε βάρος όσων επιμένουν σε μια θεσμική απαξίωση του Συντάγματος και της Βουλής». 

«Με απόλυτη ψυχραιμία και ενότητα είμαστε σίγουρη πως αυτή την εβδομάδα μέχρι την κάλπη της 5ης Ιουλίου θα συμπερφερθούν όλοι, υπάρχει πολύς πόνος και πίκρα ώστε κάποιοι με θράσος να τολώσουν το σκηνικό», κατέληξε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε πως «είμαστε βέβαια ότι το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι συνταρακτικό και καταλυτικό για έναν πιο ευνοικό περιβάλλον σε διεθνή κλίμακα». 

«Πάνω από όλα όμως το μήνυμα είναι ότι αυτός ο λαός είναι αποφασισμένος να κρατάει γερά τις τύχες στα χέρια του. Αδιέξοδα δεν υπάρχουν».