Στον «αέρα» βρίσκεται το περιεχόμενο του Eurogroup που συνεδριάζει αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες, όπως και το μέλλον του ελληνικού προγράμματος.

Η κατευθυντήρια γραμμή που δόθηκε από την εισήγηση του Euroworking Group είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα και οι θεσμοί απέσυραν την πρότασή τους από το «τραπέζι». Συνεπώς στο Eurogroup δεν μένει παρά να εξεταστούν τα επόμενα βήματα για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και να διασφαλιστεί το τραπεζικό σύστημα.

Στο τεταμένο κλίμα από τις ραγδαίες εξελίξεις επί ελληνικού εδάφους, έρχονται να προστεθούν οι αρνητικές αντιδράσεις των ευρωπαίων σχετικά με το δημοψήφισμα​ την επόμενη Κυριακή.

Σκληρές δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ

Δεν υπάρχει βάση για περαιτέρω διαπραγμάτευση, επεσήμανε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ, κ. Σόιμπλε.

Προσερχόμενος στο Eurogroup ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν σκληρός στις δηλώσεις του και έκανε λόγο για αρνητική έκπληξη.

«Πρόκειται για μια θλιβερή απόφαση με την Ελλάδα να κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω συζητήσεις», τόνισε και πρόσθεσε πως «θα μιλήσουμε τώρα με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών και θα δούμε αν όλα αυτά ευσταθούν. Τότε θα συζητήσουμε και τις συνέπειες». 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο μαλτέζος υπουργός Οικονομικών,  Εντουαρντ Σκικλούνα, που έκανε λόγο για αιφνιδιασμό από την ελληνική κυβέρνηση ενώ πρόσθεσε πως η παράταση του προγράμματος είναι ένα πολιτικό ζήτημα.

Ο βέλγος ΥΠΟΙΚ, Johan VAN OVERTVELDT, τόνισε από την  πλευρά του: Δεν νομίζω να παραταθεί το πρόγραμμα μετά την Τρίτη.

«Δεν θα δοθεί παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα. Μικρές οι πιθανότητες συμφωνίας» δήλωσε ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ, Αλεξάντερ Στουμπ

Τo Εurogroup πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εξετάσει αν η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών είναι ακόμα εφικτή δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

To κενό που απομένει στις θέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών είναι σχετικά περιορισμένο, δήλωσε ο Π.Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή δούλευε μέχρι αργά χθες τη νύχτα για να καλυφθεί το κενό αυτό , βάσει της εντολής που έχει λάβει από τη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης. Ο Γάλλος Επίτροπος τόνισε ότι η Επιτροπή επιθυμεί η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά παράλληλα η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε αξιόπιστες και συμπαγείς μεταρρυθμίσεις.

Τα... σενάρια

Σύμφωνα με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά και την έκθεση της Deutsch Bank, διακυβεύεται πλέον η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ενώ ακόμα νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες ότι οι δανειστές θα αποσύρουν την πρότασή τους ώστε να «ακυρωθεί» το δίλημμα του ελληνικού δημοψηφίσματος

Την ίδια ώρα, στην αντεπίθεση βγαίνουν οι Ευρωπαίοι κάνουντας λόγο για «Ώρα για το Plan B», σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου.  «Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ για capital controls στο «τραπέζι» έκανε λόγο ο ίδιος αξιωματούχος.

Ένα άλλο σενάριο είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα μπορούσαν να δηλώσουν ότι δεν αποδέχονται το αίτημα Τσίπρα για ολιγοήμερη παράταση της συμφωνίας που λήγει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα η χώρα από την Τρίτη να είναι εκτός προγράμματος.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για το δημοψήφισμα στο Live Blogging