Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει δημοψήφισμα, το Euro Working Group που συνεδρίασε νωρίτερα, αποφάσισε να εισηγηθεί στο Eurogroup την απόσυρση της πρότασης των θεσμών που βρισκόταν έως τώρα στο τραπέζι. Ωστόσο, το Eurogroup είναι αρμόδιο να αποφασίσει εάν η πρόταση θα αποσυρθεί, ενώ στη συνέχεια θα τεθεί στην κρίση της Συνόδου Κορυφής.

Πάντως, κατά την είσοδό ττου στο Eurogroup ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι η πρόταση των θεσμών θα παραμείνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μέχρι και την Τρίτη, οπότε λήγει το ελληνικό πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επικαλείται η εφημερίδα Handelsblatt, οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι «εξοργισμένοι όσο ποτέ» με την ελληνική κυβέρνηση και την απόφασή της να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Η τελευταία πρόταση των δανειστών προέβλεπε σκληρά μέτρα με περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ διαρροές από διεθνή δίκτυα έκαναν λόγο για πρόταση των θεσμών για πεντάμηνη παράταση του προγράμματος της Ελλάδας και χρηματοδότηση 16,3 δισ. ευρώ. Την πρόταση απέρριψε η κυβέρνηση και ζήτησε δημοψήφισμα