Σε ιδιαιτέρως φορτισμένο κλίμα ήταν η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Μέρκελ και Ολάντ. Τα μηνύματα που έστειλε ο Πρωθυπουργός υπέρ του δημοψηφίσματος, στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης, ήταν ξεκάθαρα. 

«Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ δεν είναι κάτι που μπαίνει σε αμφισβήτηση. Στην Ελλάδα γεννήθηκε η δημοκρατία και δεν θα πάρουμε την άδεια για το τι θα ερωτηθεί ο ελληνικός λαός» διεμήνυσε στην Άνγκελα Μέρκελ ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τις διαρροές ότι η γερμανίδα Καγκελάριος είχε εκφράσει τη θέση ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος για την Ελλάδα θα είναι «ευρώ ή δραχμή».

«Δεν θα πάρουμε την άδεια κανενός άλλου λαού, είμαστε κυρίαρχη χώρα και θα αποφασίσουμε χωρίς τελεσίγραφα» υπογράμμισε, σύμφωνα με τo Mega ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια στρεφόμενος στον γάλλο Πρόεδρο τού είπε: 

Κι εσείς στη Γαλλία όταν κάνετε δημοψήφισμα δεν θα σας πει άλλος λαός ποιο θα είναι το ερώτημα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός έστειλε οργισμένο μήνυμα στους δύο ηγέτες για τιςσηυμερινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες λέγοντας χαρακτηριστικά:

Σήμερα είναι μια μέρα ντροπής για την Ευρώπη! Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία και ο ελληνικός θα αποφασίσει κυρίαρχα.