current views are: 1

27 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση18:41

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα μέλος του ευρώ – Θα τη στηρίξουμε ακόμα και μετά την εκπνοή του προγράμματος

Νέες δηλώσεις πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνταρακτική συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Δημοσίευση 18:41’
αρθρο-newpost

Νέες δηλώσεις πραγματοποιεί στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά την συνταρακτική συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Νέες δηλώσεις πραγματοποίησε στις Βρυξέλλες ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την συνταρακτική συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, απόντος του Γιάνη Βαρουφάκη, όπου συζητήθηκε «σχέδιο Β» για τη διαχείριση των κινδύνων εξαιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ακεραιότητα της Ευρωζώνης» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.
 
Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, η συζήτηση των 18 υπουργών επικεντρώθηκε στα ισχυρά εργαλεία του EFSF και του ΕSM, που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη, καθώς και σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Eurogroup για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από λίγα χρόνια και οι χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική στήριξη έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε και σήμερα η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί.
 
Στη συνέχεια, οανέφερε ότι μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος ενδέχεται να χρειαστεί να ληφθούν μέτρα από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των Θεσμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τόνισε, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης είναι έτοιμες, ανά πάσα στιγμή, να στηρίξουν και να βοηθήσουν την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ πρόσθεσε ότι το Eurogroup παρακολουθεί από κοντά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και πως αν χρειαστεί, είναι έτοιμο να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση.
 
Τέλος, ερωτηθείς γιατί ο Γ. Βαρουφάκης δεν συμμετείχε στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup, o κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αποχώρησε μόνος του. «Η πόρτα είναι ανοιχτή» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αυτή που αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση και διέκοψε τις συνομιλίες με πολύ αρνητικό τρόπο. «Η διαδικασία με την Ελλάδα δεν τελείωσε» σημείωσε ο ίδιος.

«Είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης και κάθε κράτους να κάνει δημοψηφίσματα, αλλά όταν πρόκειται για συμφωνίες που προσπαθούμε στο να πετύχουμε στο Eurogroup, πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, από την πλευρά του, εκφράζοντας την ίδια ώρα την έκπληξη και λύπη του για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Η Ελλάδα παραμένει βέβαια μέλος της ευρωζώνης και κομμάτι της Ευρώπης και γι’ αυτό είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη φάση» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις ελληνικές αρχές ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τους θεσμούς για να λύσει κάποια θέματα.

Tο Εurogroup, με ανακοίνωσή του, γνωστοποίησε ότι ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση διέκοψε «μονομερώς» τη διαπραγμάτευση και απέρριψε την πρόταση των θεσμών. 


σχετικα αρθρα