«Ο,τι και να γίνει την επόμενη Κυριακή δεν αλλάζει το γεγονός πως το πρόγραμμα ια την Ελλάδα τελειώνει την Τρίτη», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης και κάθε κράτους να κάνει δημοψηφίσματα, αλλά όταν πρόκειται για συμφωνίες που προσπαθούμε στο να πετύχουμε στο Eurogroup, πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο γερμανός Υπουργός, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εκφράζοντας την ίδια ώρα την έκπληξη και λύπη του για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. 

«Η Ελλάδα παραμένει, βέβαια, μέλος της ευρωζώνης και κομμάτι της Ευρώπης και γι' αυτό είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε αυτή τη δύσκολη φάση» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις ελληνικές αρχές ότι θα πρέπει να συνεργαστεί με τους θεσμούς για να λύσει κάποια θέματα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, διερωτήθηκε γιατί υπήρχε λόγος να γίνει δημοψήφισμα. «Αυτό δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα και παράταση του προγράμματος δεν υπάρχει» ξεκαθάρισε. 

Ο Σόιμπλε προειδοποίησε ότι:

Η Ελλάδα θα έρθει σε μεγάλες δυσκολίες τις επόμενες μέρες και δεν ξέρω πώς θα καλύψει τις υποχρεώσεις της. 

Ο Σόιμπλε χαρακτήρισε το φαινόμενο μαζικών αναλήψεων, που παρατηρείται από τα ξημερώματα, ως δραματική εξέλιξη που σήμερα κορυφώθηκε, ενώ σημείωσε ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης «θα κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε κάθε κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης από την Ελλάδα». Μάλιστα, συνέχισε λέγοντας ότι τα προηγούμενα πέντε χρόνια υπήρχαν κανόνες στην ευρωζώνη, οι οποίοι πρέπει να τηρούνται.

«Δεν είναι καλή μέρα σήμερα. Όμως σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε την ευρωζώνη. Άλλωστε στις κρίσεις καμιά φορά ενισχύεται η Ευρώπη. 

Τέλος, σημείωσε ότι οποιαδήποτε συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της γερμανικής βουλής.