H επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι το προγραμματισμένο δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση, δεν έχει κανένα νόημα μετά την Τρίτη, οπότε λήγει το τρέχον πρόγραμμα.

Μιλώντας στο BBC τόνισε ότι οι έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν επί των προτάεων των θεσμών, οι οποίες ωστόσο δεν είναι πλέον σε ισχύ. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «αν υπήρχε μια ηχηρή ψήφος υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ και της αποκατάστασης της οικονομίας, τότε οι πιστωτές στην Ελλάδα θα ήταν πρόθυμοι να δοκιμάσουν σε νέες διαπραγματεύσεις.

Πάντως, η κυρία Λαγκάρντ είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη και να αποδεχθεί τις προτάσεις της ευρωζώνης.

Σε άλλη συνέντευξή της στο CNBC διαμηνύηει ότι η προθεσμία για την Αθήνα λήγει στις 30 Ιουνίου και ότι εάν δεν πληρωθεί η δόση, τότε θα συγκαλέσει το ΔΣ του Ταμείου και θα προχωρήσει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες.

«Νομίζω ότι αυτό το θέμα σχετικά με το τελεσίγραφο έχει τελειώσει. Υπήρξαν κάποιες πρώτες θέσεις, κατόπιν υπήρξε επανάληψη, αλλαγές, κινήσεις και διάφορα άλλο, ως εκ τούτου θεωρώ ότι έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος και βρισκόμαστε σε ένα σημείο εξασθένισης σε σύγκριση με τις προηγούμενες συμφωνίες. Ας σας δώσω ένα επάγγελμα, οι δημοσιονομική στόχοι μειώθηκαν αισθητά. Οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι τόσο απαραίτητες για την ελληνική οικονομία έχουν περιοριστεί επίσης, καθώς προσαρμόστηκαν στις πολιτικές και οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας. Ταυτόχρονα κάθε φορά ζητούσαμε μία ισορροπημένη συμφωνία. Πρέπει να περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, μία φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή από την πλευρά της Ελλάδας. Αλλά από την άλλη πλευρά και συμβολή στη χρηματοδότηση για τους επόμενους μήνες. Επίσης και τη διαβεβαίωση ότι, καθώς προχωράμε μπροστά, θα επιτευχθεί ένα βιώσιμο χρέος, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο χρέος. Και είναι αλήθεια ότι θα πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη προσέγγιση» είπε.

Εκτιμά ότι η Ευρωζώνη είναι σήμερα περισσότερο προστατευμένη σε σύγκριση με το 2011, αλλά τονίζει ότι μπορεί να υπάρξουν συνέπειες από μία αρνητική εξέλιξη στην Ελλάδα.

Η κυρία Λαγκάρντ σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν αρκετά, ενώ δηλώνει ότι το ΔΝΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις.

«Θα πρέπει να θυμίσω σε όλους ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. Επομένως αυτό που συζητήσαμε σήμερα ήταν η ευρωπαϊκή οικονομική συμφωνία, η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επόμενων, λίγων ημερών. Απ' όσο ξέρουμε η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Όταν ετοιμαστούν για να μιλήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε. Τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδείξει την θέλησή μας για πρόοδο, ευελιξία σε αυτά στα οποία μπορούμε να προσαρμοστούμε. Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση» ανεφερε χρακτηριστικά.

Ερωτηθείσα για Grexit είπε: «Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθεί. Αλλά ξεκάθαρα το αποτέλεσμα αλλά και ο τρόπος με το οποίο θα γίνει το δημοψήφισμα, όταν γίνει, θα κρίνει τα πάντα. Το έχω ξεκαθαρίσει, όταν και εάν οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε».

Ωστόσο, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εκτιμά ότι, τελικώς, θα επιτευχθεί συμφωνία