current views are: 4

28 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση06:04

Οι κόντρες της Βουλής «έδειξαν» το κλίμα πόλωσης για το δημοψήφισμα (Βίντεο)

Το πολιτικό κλίμα της ερχόμενης εβδομάδας, στην οποία θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, έδωσαν οι σφοδρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από μερικές ώρες.

Δημοσίευση 06:04’
αρθρο-newpost

Το πολιτικό κλίμα της ερχόμενης εβδομάδας, στην οποία θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, έδωσαν οι σφοδρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από μερικές ώρες.

Το πολιτικό κλίμα της ερχόμενης εβδομάδας, στην οποία θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής, έδωσαν οι σφοδρές αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια της Βουλής, πριν από μερικές ώρες.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για δημοψήφισμα-παρωδία και διαπραγμάτευση-θέατρο. «Αποτύχατε κ. Τσίπρα, αποτύχατε σε όλα δραματικά. Φέρατε μία πολύ χειρότερη συμφωνία, μας οδηγείτε συστηματικά εκτός ευρώ» είπε ο κ. Σαμαράς. «Πραξικόπημα επιχειρήσατε, χωρίς αντικείμενο πλέον. Η διαπραγμάτευση τελείωσε, η παράταση δεν υπάρχει, έβγαλαν την Ελλάδα από το δωμάτιο και έρχεται το plan B. Έχω ακούσει για επαναστάτες χωρίς αιτία, αλλά για πραξικοπηματίες χωρίς αντικείμενο, πρώτη φορά το ακούω. Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε τη χώρα» πρόσθεσε.

«Είναι ιστορικό το διακύβευμα και δεν έχει νόημα ασχοληθούμε με μικροκομματική αντιπαράθεση» απάντησε ο πρωθυπουργός. Απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά είπε ότι άλλωστε «δεν υπάρχει έλληνας που να μην γνωρίζει τι πράξατε, τι αφήσατε πίσω, πώς δραπετεύσατε». 

«Είχατε προεξοφλήσει ότι θα παραδοθούμε, μας λέγατε ότι θα υπογράψουμε μνημόνια, ίσως να υπάρχει και ένας μικρός φθόνος από κάποιους γιατί δεν τολμήσαμε αυτό πουδεν κάνατε εσείς: Να αντισταθούμε» είπε απευθυνόμενος στην ΝΔ, ωστόσο κάλεσε σε ομοψυχία για να σφραγίσει η ίδιος ο λαός την πορεία της χώρας. «Άκουσα να μιλάτε για πραξικόπημα. Τι ακριβώς ζητάτε απευθυνόμενοι στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας με μια πολιτειακά επικίνδυνη τακτική;» αναρωτήθηκε.

Κόντρα με Κωνσταντοπούλου και αποχώρηση ΝΔ

Μεγάλη ένταση επικράτησε στη Βουλή στη συζήτηση για το δημοψήφισμα, την ώρα της ομιλίας του Αντώνη Σαμαρά, καθώς οι βουλευτές της ΝΔ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος αντέδρασαν στο γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου προήδρευε, ενώ ο Κανονισμός της Βουλής απαγορεύει, αν προηγουμένως έχει μιλήσει στο Σώμα ως βουλευτής. 

Η ομιλία Σαμαρά διεκόπη για αρκετή ώρα και η ΝΔ​ αποχώρησε από την αίθουσα κατηγορώντας την κυρία Κωνσταντοπούλου για παραβίαση του Κανονινισμού και «δικτατορική» συμπεριφορά. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, αλλά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος εξαγριώθηκαν, χτυπούσαν τα έδρανα και ζητούσαν από τον Πρωθυπουργό να «την μαζέψει», όπως είπε ο κ. Σαμαράς. 

«Δεν είστε δικτάτορας, πάρτε το χαμπάρι» είπε προς την Πρόεδρο της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έκκληση στον κ. Σαμαρά να επιστρέψει στην αίθουσα και να ολοκληρώσει την ομιλία του απηύθυνε ο Πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο. Τελικά, ο κ. Σαμαράς επέστρεψε με τον Αλέξη Μητρόπουλο να προεδρεύει στη συνέχεια.

Θεοδωράκης VS ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο νωρίτερα, πανδαιμόνιο επικράτησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος επιτέθηκε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. «Δε ζούσατε ποτέ από την εργασία σας, από τα χέρια σας. Ζούσατε πάντα από τη μισθοδοσία του κόμματος» είπε ο επικεφαλής του «Ποταμιού» με αποτέλεσμα να προκαλέσει οργή στα έδρανα της συμπολίτευσης. «Υπηρέτησαν αρχές και αξίες όχι αφεντικά και νταβατζήδες. Είναι λυπηρό να απευθύνονται τέτοιες προκλήσεις μέσα σε αυτή την αίθουσα και ιδιαίτερα από αρχηγό κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος» ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθυνόμενη στον κ. Θεοδωράκη.

«Κάνατε ένα σόου, ένα προβοκάρισμα σε κοινή θέα» είπε στη συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. «Ήρθατε μόλις από την Ε.Ε. που κάνατε το τουρ και ήρθατε να τους εκπροσωπήσετε μέσα στη Βουλη, να εκπροσωπήσετε τους δανειστές» πρόσθεσε.

Έντονος διάλογος Τσίπρα-Κουτσούμπα

Αντιπαράθεση είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σχετικά με την πρόταση του κόμματος της αντιπολίτευσης να συμπεριληφθεί ως ερώτημα στο δημοψήφισμα και η πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς όπως και η κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. 

«Επί πέντε μήνες είχατε προεξοφλήσει, κάτι το οποίο και εσάς βόλευε. Ότι αυτή η κυβέρνηση θα αποδεχθεί μνημόνια και θα φέρει σε αυτή τη Βουλή μνημόνια να ψηφιστούν. Δεν σας κάνουμε τη χάρη ούτε σε εσάς ούτε στους άλλους από την άλλη πλευρά» σχολίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και απευθυνόμενος στο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα είπε:

Θα σας ζητούσα όμως να αναλογιστείτε και την ιστορία του κόμματος σας και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να μην κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αυτή τη στιγμή θα περίμενα να μεγάλη σαφήνεια να τοποθετηθείτε στο κυρίαρχο δίλημμα. Για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, του εργαζόμενου λαού, της εργατικής τάξης ή με τα συμφέροντα αυτών που θέλουν να γονατίσουν την κοινωνία. Και μην ταυτίζεστε εσείς με την άλλη πλευρά. Δεν σας περιποιεί τιμή.

Κόντρα Λαφαζάνη – Βενιζέλου για το χρέος

Αντιπαράθεση σημειώθηκε και μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το χρέος. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης άσκησε σφοδρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση «για τις καταστροφικές πολιτικές της» και ιδίως στον Ευάγγελο Βενιζέλο για τα όσα ανέφερε στην ομιλία του σχετικά με το χρέος. «Έχετε κάνει καταστροφικές πολιτικές σε αυτή τη χώρα. Πολλές από αυτές στο όνομα του χρέους που το εκτόξευσαν» ανέφερε και εξέφρασε την άποψη πως «αν δεν υπάρξει βαθιά διαγραφή του χρέος, η πτώχευσή της χώρας θα έρθει κάποια στιγμή». Ή θα διαγραφεί ή θα εξοντώσουν τη χώρα, πρόσθεσε.
 
Οι αναφορές του κ. Λαφαζάνη στον κ. Βενιζέλο για το θέμα του χρέους προκάλεσαν την έντονη αντίδρασή του τέως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε πως ενώ η «περιβόητη Επιτροπή» μιλά για επονείδιστο χρέος η κυβέρνησης δεν το αποδέχεται και ζητεί βελτιωτικές παρεμβάσεις. Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε πως το μέγεθος της παρέμβασης που έγινε το 2012 στο χρέος έφτασε στα 100 δισ. ευρώ και απευθυνόμενος προς τον κ. Λαφαζάνη είπε: «Αν η κυβέρνησή σας φέρει ενώπιον της Βουλής ενός ευρώ κούρεμα θα μπορούμε να μιλούμε». 

«Μην ξανακουρέψετε το χρέος γιατί το εκτοξεύετε» απάντησε σε ειρωνικό τόνο ο κ. Λαφαζάνης.


σχετικα αρθρα