Μία από τις πιο κρίσιμες ημέρες στη νεότερη ελληνική ιστορία ήταν η χθεσινή, με τις εξελίξεις έπειτα από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου να είναι καταιγιστικές. Παράλληλα με τη θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, στις Βρυξέλλες διεξήχθη ένα θρίλερ, καθώς στο Eurogroup που συνεδρίασε σε δύο φάσεις, οι Ευρωπαίοι έστειλαν σκληρά μηνύματα στην κυβέρνησης. Όλα αυτά, την ώρα που το ΔΝΤ άφηνε ανοιχτό παράθυρο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό προϋποθέσεις.

Από την πρώτη στιγμή, δηλαδή στην πρώτη φάση της συνεδρίασης του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν τις διαθέσεις τους: Απέρριψαν σχεδόν αμέσως το αίτημα το ελληνικό αίτημα για την παράταση του προγράμματος κατά ένα μήνα, ενώ αποφάσισαν να διακόψουν και τη χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. «Η παρούσα συμφωνία με την Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου καθώς και όλες οι οικονομικές διευθετήσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα, περιλαμβανομένης και της μεταφοράς από τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης των κερδών από τα SMP και τα ANFA» αναφέρει χαρακτηριστικά το ανακοινωθέν της συνεδρίασης και σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης.

Ο επικεφαλής του Εurogroup τόνισε πως «η διαδικασία δεν είχε τελειώσει και πως οι αποφάσεις δεν είχαν οριστικοποιηθεί», ενώ πρόσθεσε πως «δείξαμε το μέγιστο της ευελιξίας. Ήμασταν έτοιμοι να λάβουμε υπόψιν μας τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα». Είπε ακόμα πως είναι «μεγάλοι οι κίνδυνοι τις επόμενες εβδομάδες», και πρόσθεσε πως « η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα επιζήσει με τέτοιες καταστάσεις, δεν ξέρω πώς».

Αφού έκανε αυτές τις δηλώσεις, ο Ντάισελμπλουμ γύρισε στο Eurogroup για τη δεύτερη φάση της συνεδρίασης, η οποία για πρώτη φορά ιστορία της ευρωζώνης διεξήχθη δίχως έναν υπουργό Οικονομικών χώρας – μέλους, δηλαδή τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Εκεί, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, συζητήθηκε το plan B για τη χώρα μας, δηλαδή οι τρόποι για τη διαχείριση των κινδύνων εξαιτίας των εξελίξεων στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης τόνισαν πως «η λήξη της διευθέτησης μεταξύ του EFSF και της Ελλάδας, χωρίς άμεσες προοπτικές νέας συμφωνίας, θα απαιτήσει μέτρα από της ελληνικές αρχές, με την τεχνική βοήθεια των θεσμών ώστε να περιφρουρήσουν την σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος». Με άλλα λόγια το Eurogroup κάλεσε την Ελληνική κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αποφύγει έναν τραπεζικό πανικό...

Στο δεύτερο γύρο δηλώσεων του, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε, η συζήτηση των 18 υπουργών επικεντρώθηκε στα ισχυρά εργαλεία του EFSF και του ΕSM, που έχει στη διάθεσή της η Ευρωζώνη, καθώς και σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει το Eurogroup για να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της ένωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, η Ευρωζώνη είναι πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν από λίγα χρόνια και οι χώρες που έλαβαν χρηματοοικονομική στήριξη έκαναν τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε και σήμερα η κατάστασή τους έχει σταθεροποιηθεί

«Είναι δικαίωμα κάθε κυβέρνησης και κάθε κράτους να κάνει δημοψηφίσματα, αλλά όταν πρόκειται για συμφωνίες που προσπαθούμε στο να πετύχουμε στο Eurogroup, πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση για κάτι τέτοιο» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, από την πλευρά του, εκφράζοντας την ίδια ώρα την έκπληξη και λύπη του για την επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο, σε δηλώσεις του στο γερμανικό ZDF, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έστειλε ένα ακόμη πιο σκληρό μήνυμα προς την Ελλάδα, λέγοντας πως η χώρα «δεν μπορεί να μείνει στο ευρώ με την πολιτική Τσίπρα. (…) Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας από ένα Grexit. Σας το εγγυώμαι απολύτως εγώ. Δεν μπορεί να δίνονται χρήματα στην Ελλάδα και ο πρωθυπουργός της να τάσσεται υπέρ του "όχι"».

Από την άλλη υπήρξαν και τοποθετήσεις που ήταν πιο «μαλακές» όπως αυτή του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν που σημείωσε πως δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ, αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, χαρακτηρίζοντας το ιδιαίτερα κρίσιμο και εμφανίστηκε διαθέσιμος ώστε « να βοηθήσει ώστε να υπάρξει συμφωνία, με μια λύση στέρεα και ήρεμη για την Ελλάδα».

Αντίστοιχα, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η Ευρωζώνη θα περιλαμβάνει 19 χώρες».

Αργά το βράδυ εξάλλου, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να διαμηνύσει πως υπάρχουν ακόμα ανοιχτά περιθώρια για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, υπό όρους. Όπως σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις καθυστέρησαν αρκετά, ενώ δηλώνει ότι το ΔΝΤ είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να επιστρέψει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων.

«Θα πρέπει να θυμίσω σε όλους ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα το οποίο ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2016. Επομένως αυτό που συζητήσαμε σήμερα ήταν η ευρωπαϊκή οικονομική συμφωνία, η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Και φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επόμενων, λίγων ημερών. Απ' όσο ξέρουμε η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Όταν ετοιμαστούν για να μιλήσουν και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε. Τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδείξει την θέλησή μας για πρόοδο, ευελιξία σε αυτά στα οποία μπορούμε να προσαρμοστούμε. Και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση» τόνισε.