Οι τελευταίες ημέρες για την κυβέρνηση ήταν αναμφίβολα έντονες. Μία εβδομάδα γεμάτη εναλλαγές συναισθημάτων, πυρετώδεις διαβουλεύσεις και ανατροπές και που κορυφώθηκε χθες στη δραματική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής η οποία ενέκρινε την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου.

Το θρίλερ ξεκίνησε από το πρωί της Δευτέρας όταν και η Ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε τη νέα της αντιπρόταση προς τους θεσμούς, η οποία περιείχε μία σειρά από υποχωρήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, ενώ έδινε βάρος στην αύξηση των εσόδων, διατηρώντας τις κόκκινες γραμμές σε μία σειρά από ζητήματα όπως οι συντάξεις.

Παρότι το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της ίδιας ημέρα δεν κατέληξε σε αποφάσεις με τη δικαιολογία ότι οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς κατατέθηκαν αργά μη δίνοντας χρόνο στους ΥΠΟΙΚ να τις μελετήσουν, οι αντιδράσεις από τους θεσμούς και από μεριά Ευρωπαίων ηγετών υπήρξαν θετικές

Για την ακρίβεια η Ελληνική πλευρά αποκόμισε την αίσθηση, μετά και από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ίδιας ημέρας πως οι προτάσεις που προσκόμισε αποτελούσαν βάση συζήτησης, και ότι η συμφωνία ήταν αρκετά κοντά. Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της Δευτέρας ότι πλέον «η μπάλα είναι στο γήπεδο των Ευρωπαίων». 

Σε αυτό το πλαίσιο, στο έκτακτο Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη φαινόταν να είναι τυπική διαδικασία και αναμενόταν οι δύο πλευρές να δώσουν τα χέρια... Η προσδοκία αυτή αποδείχθηκε ωστόσο όνειρο θερινής νυχτός καθώς το ΔΝΤ πρωτίστως (αλλά και οι άλλοι θεσμοί), είχαν διαφορετική άποψη.

Το βράδυ της Τρίτης, εντελώς απροσδόκητα το κλίμα αλλάζει άρδην και την αισιοδοξία της ελληνικής πλευράς διαδέχεται η ψυχρολουσία και η κατήφεια. Το Ταμείο καταθέτει τις αντιπροτάσεις του, με μορφή σχολίων στην πρόταση της κυβέρνησης, και πρακτικά ζητάει τον... ουρανό με τ' άστρα

Έτσι οι διαπραγματεύσεις της Τετάρτης αποκτούν δραματική τροπή, έπειτα από την ύποπτη αλλαγή στάσης του Ταμείου, το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ χαρακτήρισε τις ελληνικές προτάσεις υφεσιακές σε μία προσπάθεια να υπαγορεύσει τις πολιτικές που θα ακολουθούσε η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει εσπευσμένα στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών, αλλά πριν την αναχώρησή του φροντίζει να στείλει σκληρό μήνυμα προς τους δανειστέςμ κάνοντας λόγο για εξυπηρετούμενα συμφέροντα από τους θεσμούς και σημειώνοντας ότι κάποιοι μπορεί και να μην επιθυμούν τελικά συμφωνία.

Ακολουθεί μία μαραθώνια και άκαρπη συνάντηση του κ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ το Eurogroup που συνεδρίασε αμέσως μετά διήρκεσε ελάχιστα καθώς δεν υπήρχε βάση συμφωνίας για να τοποθετηθεί και να την εγκρίνει

Αλλά και την Πέμπτη οι διαβουλεύσεις υπήρξαν έντονες… Ακόμη ένας μαραθώνιος επαφών που ξεκίνησε στις 7 το πρωί με τη συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων και συνεχίστηκε με νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών, δίχως ωστόσο να σημειωθεί και εκεί πρόοδος, ώστε να έχει κάτι χειροπιαστό το Eurogroup για να καταπιαστεί…

Κυβέρνηση και δανειστές έστειλαν στους υπουργούς Οικονομικών δύο κείμενα προς εξέταση, καθώς δεν γεφυρώθηκαν οι αποστάσεις που χώριζαν τις δύο πλευρές, καθώς η νέα αντιπρόταση που κατατέθηκε είχε ελάχιστες υποχωρήσεις και κρίθηκε αρνητικά από την Αθήνα, και τελικά το τρίτο κατά σειρά Eurogroup της εβδομάδας δεν κατέληξε κάπου

Καθώς εξελισσόταν η ημέρα, τα μηνύματα για σκλήρηνση της στάσης των Ευρωπαίων άρχισαν να πυκνώνουν. Πριν τη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και μετά από αυτή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πως η συμφωνία θα έπρεπε να επιτευχθεί πριν από τη Δευτέρα το πρωί όταν και ανοίγουν οι αγορές.

Το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε κατά τη Σύνοδο για περίπου δύο ώρες, ωστόσο οι ηγέτες το παρέπεμψαν για ακόμη μία φορά σε τεχνικό επίπεδο και έπειτα εκ νέου στο Eurogroup, δίχως να καταπιαστούν με την ουσία των διαπραγματεύσεων

Αυτό που κυριάρχησε ωστόσο ήταν οι σκληροί διάλογοι που διειμήφθησαν μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τουσκ ο οποίος εμφανίστηκε προκλητικός, λέγοντας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό πως το «παιχνίδι τελείωσε».

Ο κ. Τσίπρας του απάντησε πως «η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ, ανέργους και τρία εκατ. φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι».

Όπως αναμενόταν η Παρασκευή πέρασε εν μέσω σεναρίων και φημών για παράταση του προγράμματος, με τον κ. Τσίπρα μετά το πέρας της Συνόδου και αφού συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, να κάνει λόγο για εκβιασμό, δίνοντας μία πρώτη γεύση για τις προθέσεις του.

Το βράδυ της Παρασκευής, έπειτα από την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου και άμεσα συγκάλεσε την ολομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει την απόφαση.

Παράλληλα με τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, στις Βρυξέλλες διεξήχθη ένα θρίλερ, καθώς στο Eurogroup που συνεδρίασε σε δύο φάσεις, οι Ευρωπαίοι έστειλαν σκληρά μηνύματα στην κυβέρνηση. Όλα αυτά, την ώρα που το ΔΝΤ άφηνε ανοιχτό παράθυρο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων υπό προϋποθέσεις.

Σε αυτό το κλίμα, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το Κοινοβούλιο υπερψήφιζε την πρόταση του πρωθυπουργού και το πρώτο δημοψήφισμα στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια είναι γεγονός...