Εξετάζεται κλείσιμο των τραπεζών και capital controls, είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάνης Βαρουφάκης στο BBC.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC φέρεται να δήλωσε πως εάν η ΕΚΤ διακόψει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, αυτό θα σημάνει αποτυχία της Ευρώπης.

«Η Ευρώπη απέτυχε να διατηρήσει παράλληλα μια δημοκρατική διαδικασία και τη νομισματική ένωση. Θα έπρεπε να είναι μια ένωση, της οποίας οι τράπεζες να είναι εγγυημένες από μια κεντρική τράπεζα, και να κάνει ότι μπορεί για να μπορούν οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτές», πρόσθεσε.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «αποκρουστικό» το να εξετάζει η ΕΚΤ μείωση κεφαλαίων προς τις τράπεζες.

Επιπλέον, ο Γιάνης Βαρουφάκης σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε «Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης είναι μια αντίφαση. Η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την ίδια την έννοια». 

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 16:00 ή στις 17:00 το απόγευμα αναμένεται να συγκληθεί το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας, το όργανο που εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων, υπό τον υπουργό Οικονομικών.

Βαρουφάκης στη Bild: Η Μέρκελ πρέπει να αναλάβει σημαντικό ρόλο

Η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, τονίζοντας πως είναι ώρα η γερμανίδα καγκελάριος να αναλάβει σημαντικό ρόλο.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε χαρακτηριστικά: 

Η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τους δανειστές αν και οι συνομιλίες χτες με τους πιστωτές των Αθηνών διακόπηκαν.

«Οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να δράσουν. Και να χρησιμοποιήσουν την γερμανίδα καγκελάριο,Άνγκελα Μέρκελ που αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική χώρα στην Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Βαρουφάκης.