«Να επανέλθει η ελληνική κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μια συμφωνία είναι ακόμα δυνατή», δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς σε συνέντευξή του το πρωί σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Εξέφρασε,παράλληλα,την πεποίθησή του για τη συνέχιση της χρηματοδοτικής υποστήριξης από την ΕΚΤ:

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, δεν νομίζω όμως ότι θα μπορούσε να διακόψει την τροφοδότηση της Ελλάδας, σε κάθε περίπτωση,πάντως,δεν είναι κάτι που εμείς επιθυμούμε» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε :« Αυτός που υποφέρει είναι ο ελληνικός λαός, ας μην προσθέσουμε και άλλα στον λαό. Ανήκει στην ΕΚΤ να αναλάβει με ανεξάρτητο τρόπο τις ευθύνες της, για μια οικονομική υποστήριξη τις ερχόμενες μέρες, που θα είναι αναμφισβήτητα απαραίτητη».

Ο κ.Βαλς υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη και αυτό σημαίνει σεβασμό στην Ελλάδα και στη δημοκρατία,αλλά και σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε, με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μισέλ Σαπέν, ότι μια συμφωνία είναι ακόμα δυνατή. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε.

Για τον Γάλλο πρωθυπουργό, «η Ελλάδα είναι ένας μεγάλος πολιτισμός που έχει βάρος όταν μιλάμε για την Ευρώπη».

«Δεν μπορώ να αποδεχθώ την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» είπε.

Αποδέχθηκε στη συνέχεια ότι «εκ των πραγμάτων, η Ευρώπη θα μπορούσε να ξεπεράσει το ελληνικό ζήτημα, είναι άγνωστες όμως για όλους οι συνέπειες σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο».

Σχετικά με το δημοψήφισμα ο κ.Βαλς εκτιμά ότι «υπάρχει ένας πραγματικός κίνδυνος στην περίπτωση του ναι, το διακύβευμα είναι, εάν ναι ή όχι έξοδο από το ευρώ η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες των επιλογών της. Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, από την ιστορία της και τον πολιτισμό της. 

Οι Έλληνες είναι ένας κυρίαρχος λαός. Η Γαλλία έκανε τα πάντα για να βρεθεί μια λύση, παίξαμε το ρόλο μας. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε μονομερώς να διακόψει τις διαπραγματεύσεις. Η ρήξη δεν είναι ποτέ κάτι καλό, όταν μάλιστα οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα τελειώσει. Είναι,όμως,μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης την οποία δεν μπορούμε να κρίνουμε» κατέληξε ο Μανουέλ Βαλς.