Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Να ακυρώσει το δημοψήφισμα κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

«Καλώ τον ελληνικό λαό να παραμείνει ψύχραιμος και ενωμένος. Καλώ και τον κ. Τσίπρα να ακυρώσει αμέσως το χωρίς πια περιεχόμενο δημοψήφισμα – παρωδία» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Γνωρίζει ότι είναι πρωτίστως τα δικά του λάθη που τον υποχρέωσαν ακόμα και στο κλείσιμο των τραπεζών» είπε και τόνισε:

Η πατρίδα μας πρέπει να παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και στο ευρώ.  Ο κ. Τσίπρας οφείλει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.  Αν δεν μπορεί ο ίδιος, ας τολμήσει τη μεγάλη εθνική συνεννόηση.

Από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα και να επιστρέψει η Ελπίδα στους Έλληνες. 

Η αντίδραση της ΝΔ για τράπεζες και capital controls

«Αυτά είναι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών χειρισμών το τελευταίο πεντάμηνο, που συνεχίστηκαν με την απόφαση για δημοψήφισμα», ήταν το πρώτο ανεπίσημο σχόλιο της Συγγρού στο newpost.gr, μόλις έγιναν γνωστές οι πρώτες πληροφορίες για το κλείσιμο των τραπεζών και το capital control. «Έπαιξαν άσχημα με τον ελληνικό λαό και τις επίπονες θυσίες του», έλεγε για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κορυφαίο στέλεχος του γαλάζιου επικοινωνιακού επιτελείου.

Από τη ΝΔ, εξαπολύουν σφοδρά πυρά προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα: «Πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο και ανεύθυνο πρωθυπουργό που γνώρισε η χώρα», λένε. «Είπαν ψέματα, αποχώρησαν μόνοι τους από τη διαπραγμάτευση και έκρυψαν την αλήθεια από τον ελληνικό λαό για πραγματική την πρόταση των θεσμών», σημειώνουν.

Ο κ. Σαμαράς, όπως έλεγε στενος συνεργάτης του στο newpost, χθες από το βήμα της Βουλής, τοποθετήθηκε επί της ουσίας, ξεκάθαρα και παρουσίασε τη πραγματικότητα στους πολίτες, όπως ακριβώς είναι: Επί του δημοψηφίσματος: το χαρακτήρισε θεσμική παρωδία και πραξικόπημα. Επί του ερωτήματος: «δεν αφορά το ναι ή όχι στην πρόταση για 8,5 δισ. ευρώ που πρότεινε η τρόικα, δεν αφορά το ναι ή όχι στην πρόταση των 8,5 δις που πρότεινε η κυβέρνηση Τσίπρα. Το ερώτημα είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη και στο ευρώ», σημείωσε.

«Εμείς Θέλουμε να είμαστε σταθερά, στην καρδιά της Ευρώπης», είπε, δίνοντας και το στίγμα της στάσης που θα κρατήσει η ΝΔ. Μάλιστα από τη Συγγρού γίνονται πιο συγκεκριμένοι σε σχέση με το ερώτημα: «Ποιο είναι αυτό; Η διαπραγμάτευση τελείωσε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βγήκε από το Eurogroup, παράταση δε πήραμε, το πρόγραμμα τελειώνει το βράδυ της Τρίτης και η χώρα είναι απροστάτευτη και οι δανειστές συζητούν πλέον το plan Β και η κυβέρνηση έβαλε ως ερώτημα στο δημοψήφισμα την τελευταία φάση του plan Α».

Από την ΝΔ πάντως, όπως λένε, επιμένουν ακόμη και τώρα στο θέμα της εθνικής συνεννόησης με τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις για να απεγκλωβιστεί η χώρα από αυτή την κατάσταση.