Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Την αμηχανία της που σε ορισμένες στιγμές αγγίζει και τα όρια του πανικού προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση ευελπιστώντας ότι τις επόμενες ώρες μπορεί να συμβεί κάτι που θα αναστρέψει την κατάσταση δίνοντας ελπίδες για συνέχιση της διαπραγμάτευσης έστω και την τελευταία στιγμή. 

Η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά ωστόσο επί της ουσίας –μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις με τις τράπεζες- ευελπιστεί ότι μπορεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες από πλευράς θεσμών ούτως ώστε να υπάρξει επαναπροσέγγιση με δυνατότητα μιας ευκαιρίας να ξανακαθίσει στο τραπέζι μαζί με τους πιστωτές. 

Το Μαξίμου επιθυμεί διακαώς μία έκτακτη σύνοδο κορυφής για το ελληνικό θέμα βλέποντας ότι το χαρτί του δημοψηφίσματος που τράβηξε προς το παρόν δεν της βγαίνει, αντιθέτως προκαλεί αναστάτωση και φόβο στην κοινωνία και συγχρόνως την μήνιν των δανειστών. 

Στόχος πια είναι να μην γυρίσει η απόφαση για δημοψήφισμα μπούμερανγκ σε βάρος της κυβέρνησης και γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες το Μαξίμου θα εξαπολύσει επικοινωνιακή καταιγίδα υπέρ της απόφασής του παίζοντας με το ζήτημα της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού και με το πόσο οι πιστωτές επιδιώκουν να ταπεινώσουν τους πολίτες και την κυβέρνηση. 

Γενικώς κυβερνητικοί παράγοντες δέχονται πια έστω ότι η πρωτοβουλία για δημοψήφισμα είναι υψηλού πολιτικού ρίσκου ωστόσο σημειώνουν ότι «δεν είχαμε άλλη επιλογή» γιατί οι πιστωτές πέταξαν στα μούτρα του πρωθυπουργού μία πρόταση η οποία σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία. 

Επίσης, η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί εύκολα να κάνει πισωγύρισμα στην απόφασή της για διενέργεια δημοψηφίσματος διότι κάτι τέτοιο χωρίς να έχει στα χέρια της κάτι χειροπιαστό από τους δανειστές, δηλαδή ένα «άλλοθι» θα την οδηγούσε στην κατάρρευση.

Πάντως και προχθές και χθες έγιναν παρασκηνιακές διεργασίες σε επίπεδο Μαξίμου- Ευρωπαϊκής Ένωσης μη ανακοινώσιμες με στόχο να ανοίξουν και πάλι οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Το υπουργικό έγινε χθες σε βαρύ κλίμα αν και η κυβέρνηση φρόντισε να μην υπάρχουν διαρροές για να μην προκληθούν περαιτέρω εμπλοκές ή παρερμηνείες σε σχέση με τον σχεδιασμό της.