Με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα συναντήθηκε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασία του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής. Τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας κυριάρχησαν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης. Την ανησυχία του για τη νέα επίθεση κατά αστυνομικών εξέφρασε ο κ. Παπουτσής.

Κατά τη συνάντηση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της βίας, την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, την αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και τον εκδημοκρατισμό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Μετά τη συνάντηση ο Χρήστος Παπουτσής τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η αντιμετώπιση της βίας προϋποθέτει την αφύπνιση της δημοκρατικής συνείδησης των πολιτών και την ενεργοποίηση των πάντων έτσι ώστε να καταστεί σαφές σε ολόκληρη την κοινωνία ότι η βία και ο φόβος δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη δημοκρατία».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «η Ελληνική Αστυνομία, με ενότητα, αυταπάρνηση και πειθαρχία, με απόλυτο σεβασμό στο Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας και στους νόμους του κράτους δικαίου, θα εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών, θα εγγυηθεί τη δημόσια τάξη και την κοινωνική ειρήνη, ασκώντας νόμιμη βία μόνο εκεί που επιτρέπουν οι νόμοι του κράτους δικαίου και ταυτόχρονα εκεί που υπάρχει η σύμφωνη γνώμη των εισαγγελικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, όλοι όσοι πιστεύουμε στη δημοκρατία, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εγκλωβιστούν η χώρα και η κοινωνία στο φόβο, στον τρόμο και στην ανασφάλεια».

Για το Κέντρο της Αθήνας, ο Χρήστος Παπουτσής είπε ότι «η πρόταση που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, το πλαίσιο δράσης όλων των υπουργείων και της τοπικής κοινωνίας, του Δήμου της Αθήνας και των οργανωμένων φορέων της πόλης, θα έχει αποτελέσματα».

Αναφερόμενος στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «τις άκουσε με μεγάλη προσοχή και ότι είχε την ευκαιρία να διαβεβαιώσει πως για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η προώθηση μιας νέας σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση και, φυσικά, όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας, η αντιμετώπιση της βίας».

Για τη χθεσινή επίθεση εναντίον αστυνομικών στην Πεύκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι «ήταν ένα περιστατικό από αυτά που αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά η Ελληνική Αστυνομία. Με αυταπάρνηση οι δύο αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης επεχείρησαν να αντιμετωπίσουν τους δύο πολίτες, οι οποίοι προφανώς κάποιο λόγο είχαν να οπλοφορούν και να βρίσκονται στην περιοχή. Οι έρευνες συνεχίζονται, ελπίζω να έχουμε αποτελέσματα σύντομα. Θα χυθεί άπλετο φως σε όλη αυτή την υπόθεση».

Για την αποτελεσματικότητα των Σωμάτων Ασφαλείας, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε για ένα λεπτό η αποτελεσματικότητά τους».

Στην ερώτηση «Συζητήσατε για τα περιστατικά βίας που οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ όπως έχουν πει Κυβερνητικά στελέχη;» ο κ. Παπουτσής απάντησε:

«Συζητήσαμε για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως μια δύναμη της δημοκρατικής Αριστεράς, συμβάλλει και θα συμβάλλει στη λειτουργία του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος και στην ενίσχυση της δημοκρατίας. Και εγώ περιμένω από όλες τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου να συμβάλλουν αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Τώρα δεν ξέρω σε τι αναφέρεστε, εγώ όμως αναφέρομαι σε αυτό που η δικιά μου βιωματική σχέση με την πολιτική με οδηγεί, στο συμπέρασμα, δηλαδή, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσφέρει, οι δυνάμεις που σήμερα εκφράζονται στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν προσφέρει πάρα πολλά στην ελληνική δημοκρατία».

    Στο υπόμνημα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στον υπουργό αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Με αφορμή τη στυγερή δολοφονία του Μανώλη Καντάρη, ένα κύμα γενικευμένης βίας με σαφή ακροδεξιά χαρακτηριστικά σάρωσε το Κέντρο της Αθήνας. Επί μία εβδομάδα συμμορίες επιτίθεντο σε μετανάστες, άπορους, καθώς και οιονδήποτε αντιτίθετο σε τέτοιες ενέργειες. Η ΕΛ.ΑΣ. στην καλύτερη περίπτωση ήταν ανήμπορη να εμποδίσει την εκδήλωσή τους, ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες καταγγελίες ότι σε πολλές περιπτώσεις διατηρούσε στάση ανοχής ή ακόμα και συνέδραμε».