Το δημοψήφισμα είναι μια κορυφαία δημοκρατική πράξη. Από θέση αρχής λοιπόν, δεν μπορεί να είναι κανείς αντίθετος με τη διενέργειά του για κορυφαία εθνικά ή κοινωνικά θέματα.  

Ωστόσο, οδεύοντας προς μια τόσο κορυφαία πράξη, ορθό είναι να γνωρίζουμε επακριβώς το διακύβευμα και τις επιπτώσεις που θα έχει η έκφραση της λαϊκής βούλησης.  

Τούτο δεν συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να ψηφίσουμε «ναι» ή «όχι» χωρίς στην ουσία να γνωρίζουμε γιατί επακριβώς θα ψηφίσουμε. Και είναι υποχρέωση των πολιτικών κομμάτων να εξηγήσουν γιατί ακριβώς καλούμεθα να αποφασίσουμε, τι θα συμβεί αν επιλέξουμε «ναι» και τι αν πούμε «όχι».  

Η κυβέρνηση πιστεύει ότι το «όχι» να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση και θα στείλει ισχυρό μήνυμα προς τους δανειστές οι οποίοι θα αναγκαστούν να ασχοληθούν με το πρόβλημα αλλάζοντας οπτική γωνία. Υπάρχει όμως και ο κίνδυνος οι πιστωτές να αγνοήσουν τη βούληση του ελληνικού λαού με το επιχείρημα ότι έχουν υποχρέωση να υπερασπιστούν τους δικούς τους λαούς. Αν συμβεί αυτό, που οδηγούμεθα; Χρεοκοπούμε ή όχι; Αποχαιρετάμε την ευρωζώνη και το ευρώ ή παραμένουμε; Στην περίπτωση που βρεθούμε εκτός ευρώ τι γίνεται; Ποιο είναι το επόμενο βήμα και ποιο το σχέδιο με το οποίο θα κινηθούμε;  

Η αντιπολίτευση, στο σύνολό της σχεδόν, πιστεύει ότι το «ναι» θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και μας καλεί να το προτιμήσουμε. Ωστόσο ποιος θα διαβεβαιώνει ότι το «ναι» δεν θα ανοίξει την όρεξη των δανειστών οι οποίοι ήδη ζητούσαν (ή μάλλον απαιτούσαν) ότι ερχόταν στην κούτρα τους, αγνοώντας την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα; Γράφοντας στα παλαιότερα τις αντοχές της κοινωνίας; Επίσης αν ψηφίσουμε «ναι» πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε σε εκλογές; Ή μήπως η κυβέρνηση θα αποφασίσει να συμφωνήσει με μέτρα που (σήμερα) απορρίπτει;  

Τα προαναφερόμενα ερωτήματα, πρέπει να απαντηθούν από το πολιτικό προσωπικό. Σε δημοψήφισμα πηγαίνουμε. Όχι σε… ραντεβού στα τυφλά. 
Να απαντηθούν από όλους. Με σαφήνεια και νηφαλιότητα. Επισήμως. Όχι με διαρροές, πληροφορίες και non papers. Να μιλήσουν με ειλικρίνεια και να αποσαφηνίσουν πλήρως τι σημαίνει το «ναι» και τι το «όχι». Οι ώρες είναι κρίσιμες και ιστορικές. Ουδείς δικαιούνται να αποφεύγει την ανάληψη των ευθυνών που του αναλογούν.