Πιθανή αλλά όχι ανησυχητική μια αύξηση της αστάθειας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Κάρλο Πάντοαν.

«Δεν θα εκπλαγώ, αλλά ούτε και θα ανησυχήσω, εάν ενισχυθεί αυτή η αστάθεια στις αγορές. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαθέτει όλα τα εργαλεία για να την αντιμετωπίσει», δηλώνει ο ιταλός υπουργός Οικονομικών στην Corriere della Sera.

«Η ΕΚΤ μπορεί να παρέμβει μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης, της αγοράς τίτλων στις εθνικές αγορές για τη σταθεροποίηση των σπρεντ. Υπενθυμίζω ότι δεν βρισκόμαστε πλέον στο 2011: σήμερα οι θεσμοί είναι περισσότερο στέρεοι, όπως και η οικονομία μας».

Ο ιταλός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ιταλία έχει έκθεση στην Ελλάδα «κατά 10,2 δισεκατομμύρια σε διμερή δάνεια και κατά 27,2 δισεκατομμύρια ευρώ ως προς τη συμβολή της στο (ευρωπαϊκό) Ταμείο (διάσωσης). Διαψεύδω ότι μία ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε αύξηση του (ιταλικού) χρέους. Ολα είναι υπολογισμένα», διαβεβαίωσε.

Όπως και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το χρηματιστήριο του Μιλάνου βρισκόταν σε πτώση άνω του 4% μία ώρα μετά το άνοιγμα.