Την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους επικεφαλής της Ευρωζώνης, με την οποία ζητά να επανεξετάσουν το αίτημά του για ολιγοήμερη παράταση της συμφωνίας, φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι Financial Times.

Το κείμενο της επιστολής: 

Αγαπητέ κ. Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, έχουν λάβει χώρα εντατικές διαπραγματεύσεις τους τελευταίους πέντε μήνες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών –εντός του πλαισίου της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου- σχετικά με το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας.

Στις 27 Ιουνίου 2015, μια πρόταση του υπουργικού συμβουλίου εγκρίθηκε από την Ελληνική βουλή, με ενισχυμένη πλειοψηφία, για την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, που επιτρέπει στους Έλληνες να αποφασίσουν εάν θα αποδεχθούν ή όχι τις προτάσεις που υποβάλλονται στην κυβέρνησή μας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που αναφέρθηκαν.

Προκειμένου να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε ένα ήρεμο και θετικό κλίμα που να επιτρέπει στους Έλληνες να λάβουν αυτή την κρίσιμη απόφαση χωρίς εξωτερική πίεση, η ελληνική δημοκρατία υπέβαλε –στις 27 Ιουνίου, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup- ένα αίτημα για παράταση της MAFA, για μια περίοδο ενός μήνα από την ημερομηνία της λήξης της. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν εκ νέου στις 6 Ιουλίου 2015, με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας αμέσως μετά, σύμφωνα με την απόφαση του ελληνικού λαού.

Δυστυχώς, και για αδιευκρίνιστους λόγους, αυτό το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό. Αυτή η απόφαση, σε συνδυασμό με την σχετική απόφαση της ΕΚΤ που ακολούθησε- οδήγησε σε σοβαρές επιπτώσεις στην χρηματοδότηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και στην ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος για αυτές τις προτάσεις είναι ένα κυριαρχικό δημοκρατικό δικαίωμα του ελληνικού λαού, απαραίτητο για να διασφαλίσει την κυριότητα του προγράμματος οικονομικής βοήθειας που θα συμφωνηθεί τελικά με τους θεσμούς. Επιπλέον, το δημοψήφισμα επικεντρώνεται αποκλειστικά στις προτάσεις των θεσμών και δεν εγείρει αμέσως ή εμμέσως οποιοδήποτε ζήτημα αναφορικά με την συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να ζητήσω η κυβέρνησή σας να επανεξετάσει τη θέση της στο ζήτημα και να υποστηρίξει την επανεξέταση του αιτήματος της Ελληνικής Δημοκρατίας από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, με σκοπό την αποδοχή του. Αυτή η απόφαση θα συμβάλει στον κοινό μας στόχο για την επίτευξη μιας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας, για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα, που θα επιστρέψει την Ελλάδα στην ανάπτυξη, εντός της ευρωζώνης.

Η επιστολή στα αγγλικά