Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πριν από την συνέντευξη του τελευταίου. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση ότι «το να παρεμποδίζεται η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού με το κλείσιμο των τραπεζών είναι έξω από τη δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης», ενώ επισήμανε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο ίδιος, ως ευρωπαίος πολιτικός, οφείλει να υπερασπιστεί τις παραδόσεις της Ευρώπης, ώστε ο ελληνικός λαός να αποφασίσει την Κυριακή απερίσπαστος.  

Παράλληλα, επανέλαβε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ζητώντας από τον κ. Γιουνκέρ να συμβάλλει, ώστε να επεκταθεί για λίγες μέρες το πρόγραμμα και να αποκατασταθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος της χώρας. 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια του οποίου ζήτησε από τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξει η Ευρωβουλή το αίτημα της Ελλάδας για παράταση, ώστε να ανοίξουν οι τράπεζες και να αφεθεί ο ελληνικός λαός απερίσπαστος να αποφασίσει. 

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, ο κ. Σουλτς ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα ότι θα συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη Προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να εξετάσουν το αίτημα, καθώς και τη συνολική κατάσταση, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες.