Αν βγει «ναι» στο δημοψήφισμα η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, σημειώνοντας ότι με το «όχι» παραμένουμε στο ευρώ και δεν χρεοκοπούμε.

«Αν υπερασπιστεί ο ελληνικός λαός το δικαίωμά του, το επόμενο βήμα, νομίζω είναι η πρόταση, την οποία έχει καταθέσει ο καγκελάριος της Αυστρίας Φάιμαν και που την έχω καταθέσει πολύ καιρό πριν κι εγώ προσωπικά. Λέω δεν συμφωνούμε, δεν υπάρχει συμφωνία. Έχετε τις απόψεις σας, έχουμε τις δικές μας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM» και πρόσθεσε:

Ένα χρονικό διάστημα παγώνουν τα πάντα, ως προς τη δανειοδότηση της χώρας και την εξόφληση των δανείων και ύστερα από το τέλος του διαστήματος αυτού, ελάτε να τα κουβεντιάσουμε ένα ένα χωριστά. «Έλα εδώ Ραχόι, λες μας έδωσες, ονομαστικό δάνειο. Πόσο είναι το πραγματικό που μας έδωσες, τόσο, τα τοκοχρεολύσια τόσο καιρό. Μήπως το έχουμε ξοφλήσει; Αν δεν το έχουμε ξοφλήσει, ας το ολοκληρώσουμε. Κι αν το έχουμε ξεπεράσει μήπως πρέπει να μας τα δώσετε πίσω»;

Σε περίπτωση «όχι», εάν πρέπει να εξετάσουμε αλλαγή νομίσματος ο κ. Γλέζος απάντησε «όχι, παραμένουμε στο ευρώ. Ποιος λέει ότι θα χρεοκοπήσουμε;».

Σε περίπτωση «ναι» απαντά ότι «οφείλει να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να προκηρύξει εκλογές. Χωρίς συζήτηση».

Απέρριψε το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής ενότητας σημειώνοντας:

Να γίνει εθνική κυβέρνηση με ποιούς; Με αυτούς οι οποίοι ως εκφραστές της πολιτικής, έφεραν το λαό σε αυτό το σημείο πού τον έφεραν, αντιτάχθηκαν στο θέμα της ανεργίας, στο θέμα της λιτότητας, στο θέμα του υποσιτισμού του ελληνικού λαού; Έξι χρόνια κυβερνούσαν.

Δεν μπορώ να κάνω συνεργασία με αυτούς τους ανθρώπους, ποιος να τους πιστέψει; Εκτός αν φτάσουν στο σημείο να πουν οτι ανακαλώ όσα είπα ως τώρα, ανακαλώ τη στάση μου.