«Το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι "ναι" ή "όχι" στο ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράςεξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί «έγκλημα εκ προ μελέτης» ενώ προειδοποιώντας ότι «όταν ανοίξουν οι τράπεζες ή θα κουρέψουν καταθέσεις ή θα μας πάνε στη δραχμή».

«Υπήρχε βελτίωση σε όλα τα μέτωπα όμως σε πέντε μήνες μας έφεραν σε κλειστές τράπεζες, στάση πληρωμών και ένα βήμα από τη χρεοκοπία» τόνισε ο κ. Σαμαράς μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα προσθέτοντας: 

Με το δημοψήφισμα τη φέρνουν ένα βήμα πριν βγει από το ευρώ. Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι ναι ή όχι στην Ευρώπη και στο ευρώ. Το ναι είναι ναι στην Ευρώπη και στο ευρώ, τίποτε άλλο. Το όχι οδηγεί στο χάος. Ο Γιουνκέρ είπε ότι σημαίνει όχι της Ελλάδας στην Ευρώπη.

«Με την έξοδο από το ευρώ δεν διαγράφεται το χρέος. Θα ξεχρεώνουμε το χρέος σε ευρώ με υποτιμημένες δραχμές» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το όχι οδηγεί έξω από την Ευρώπη και το ευρώ, που θα οδηγήσει σε κατάρρευση και εθνικούς κινδύνους. Ήδη η Ευρώπη ετοιμάζει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα» σημείωσε.

Και προειδοποίησε ότι «τα πάντα θα καταστραφούν εκτός από το κομματικό κράτος, που θα διαλύει την ιδιωτική πρωτοβουλία» συμπληρώνοντας ότι «οι ίδιοι μισθοί σε δραχμές θα αγοράζουν τα μισά προϊόντα» ενώ «η ανεργία θα διπλασιαστεί».

«Μέχρι τώρα προσπαθόυσαν να μας πείσουν ότι ήξεραν πού το πήγαιναν. Τότε προειδοποιούσαμε για κλειστές τράπεζες, ΑΤΜ και capital controls και τώρα τα έχουμε. Στην αρχή της τουριστικής περιόδου έχουμε ακυρώσεις κρατήσεων, ακόμα και ταξιδιωτικές οδηγίες. Η κυβέρνηση μόνη της έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια του τουρισμού. Δεν κλείνουν μόνο οι τράπεζες, όλη η οικονομία κλείνει» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι είναι «αρχή εμφράγματος αυτό που ζουμε τώρα. Τωρα πια και ο πιο δύσπιστος καταλαβαίνει την αλήθεια. Βλέπετε τώρα πως συνωστιζονται οι άνθρωποι στα σούπερ μάρκετ, στα ΑΤΜ, τα βενζινάδικα. Τώρα τελικά τα ντάουλια χορευουν την ελληνική οικονομία σε αναμμένα κάρβουνα».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για ψέματα, αναφέροντας ότι το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης «πετάχθηκε στον σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας» αφού «υποσχέθηκαν 12 δισ. παροχές και πρότειναν στους Ευρωπαίους με τον εφιάλτη Τσίπρα 8 δισ. περικοπές».

«Παράταση της συμφωνίας δεν υπάρχει, αύριο λήγει και νέα παράταση θέλει άδεια από 5-6 ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Ζητούν από τον ελληνικό λαό να δεχθεί ή να απορρίψει πρόταση που δεν υπάρχει, για χρήματα που από αύριο δεν θα είναι διαθέσιμο, γι' αυτό είναι δημοψήφισμα-παρωδία» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Για να καταλάβετε πόσο πραξικοπηματικό είναι το σημοσίευμα το κατήγγειλαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ένα δημοψήφισμα-έκτρωμα των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή. Είναι έγκλημα εκ προ μελέτης κατά της χώρας. Εκεί το πήγαιναν εξ αρχής».

Και τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ:

Την επόμενη Τρίτη που υποθέτουμε ότι θα ανοίξουν ξανά οι τράπεζες ή θα κουρέψουν τις καταθέσεις ή θα μας πάνε στη δραχμή. Κορόιδεψαν τον κόσμο μία, δύο, τρεις φορές, αλλά ο κόσμος έχει καταλάβει.

O κ. Σαμαράς πρόσθεσε: «Θέλετε να παραμείνουμε στο ευρώ; Ψηφίστε "ναι". Το "ναι" σημαίνει ότι αποτυχία του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις του «ναι» σε όλους τους νομούς και την Παρασκευή στην Αθήνα.

«Καλώ τον κ. Τσίπρα σε τηλεοπτικό διάλογο με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Για να δουν να αθροίζονται Τσίπρας, Καμμένος και Μιχαλολιάκος εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε.

«Τώρα κ. Τσίπρα η αλήθεια έχει το πάνω χέρι γιατί τα ψέματα τελείωσαν. Κύριες κύριοι συνάδελφοι "ναι" στην Ευρώπη, γιατι αυτό θέλει ο λαός και αυτό θα επικρατήσει τελικά» κατέληξε.