Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

Η συνέντευξη του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ προκάλεσε τον εκνευρισμό των κυβερνητικών στελεχών, άφου όπως εκτιμούσαν «πρόκειται για απροκάλυπτη και  πρωτοφανή παρέμβαση στο εσωτερικό μιας χώρας μέλους της ΕΕ, η οποία παρέμβαση ουσιαστικά καταργεί το δημοκρατικό ευρωπαϊκό δεδομένο».

Αν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αρκούντως ευγενής απέναντι στον κ. Γιουνκέρ, εν τούτοις κύκλοι του Μαξίμου δεν έκρυβαν την έντονη δυσφορία τους αφού ο κ. Γιουνκέρ «επέλεξε στρατόπεδο και τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ».

Υπουργοί της κυβέρνησης εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένοι με τη στάση των δανειστών, η οποία στάση επί της ουσίας τους θέτει απέναντι στην πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση και ουσιαστικά πιστοποιείτο γεγονός ότι «το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η πολιτική ομηρεία της αριστερής κυβέρνησης και η πτώση της, ώστε να επιστρέψει η χώρα στο προηγούμενο καθεστώς».

Όπως έλεγαν υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του κ. Γιουνκέρ σχετικά με την πρόταση των εταίρων η κίνηση είναι απλή και εύκολη «καταθέστε μια νέα πρόταση στην οποία θα αποτυπώνεται η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αναγνωρίστε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και η ελληνική πλευρά μπορεί να επιστρέψει στη διαπράγματευση». Ταυτόχρονα επισήμαναν ότι «ο ΦΠΑ, τα μέτρα κοινωνικής ελάφρυνσης, και η φορολόγηση των πλουσίων, είναι εκ των ων ουκ άνευ της διαπραγμάτευσης».

Στην κυβέρνηση έχει καταστεί κοινός τόπος ότι πλέον έχει να αντιμετωπίσει ένα μέτωπο ακραίων συντηρητικών κομμάτων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, το οποίο θεωρεί ότι το Δημοψήφισμα είναι η τελευταία του ευκαιρία, για «να επιστρέψει η χώρα στο φαύλο της παρελθόν». Όμως όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα «στο τέλος μιλάει ο ξενοδόχος».