Σκληρή και ενιαία γραμμή κρατούν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην Αθήνα για το δημοψήφισμα, δίνοντάς του χαρακτήρα επιλογής «ευρώ ή δραχμή».

«Όχι» στο δημοψήφισμα σημαίνει «όχι» στην Ευρώπη υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Η προοπτική μου είναι να παραμείνουμε 19 στο ευρωνόμισμα και να γίνουμε περισσότεροι. Αυτή η Ευρώπη της συμφιλίωσης έχει γίνει ο σκοπός της ζωής μου. Μια Ευρώπη που θα είναι ο τόπος της σύγκλισης και όχι ο τόπος της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών. Χρειάζεται διάλογος με αρετή και σεβασμό. Στην Ευρώπη υπάρχουν 19 Δημοκρατίες και όχι 18 απέναντι στη 1 και 1 απέναντι στις 18. Δεν πρόκειται για ένα παιχνίδι πόκερ με μπλόφες. Είτε κερδίζουμε όλοι είτε χάνουμε όλοι» είπε. 

Η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελέστειλε μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση για την επανέρξη των συζητήσεων, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα για την Ελλάδα εκπνέει την Τρίτη στις 12 τα μεσάνυχτα.

«Η έκβαση του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», δήλωσε ακόμη. Ο γερμανός αντικαγκελάριος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, από την πλευρά του, δήλωσε ευθέως ότι εάν αποτύχει το δημοψήφισμα, θα πρόκειται για καθαρή απόφαση εναντίον του ευρώ.

«Tο διακύβευμα του δημοψηφίσματος είναι θεμελιώδες. Πρόκειται να μάθουμε έαν οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στη ζώνη του ευρώ ή θα πάρουν το ρίσκο να εξέλθουν», προειδοποίησε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Θα εξαρτηθεί από την απάντηση των ελλήνων στο προταθεν δημοψήφισμα» τόνισε. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος προειδοποίησε ότι «τo θέμα είναι ότι το ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα είναι ένα ντέρμπι, Κομισιόν VS Τσίπρας, αλλά ευρώ VS δραχμή. Αυτή είναι η επιλογή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μετά τη συνεδρίαση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του ΕΚ και με τον πρόεδρο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, η ψήφος της Κυριακής δεν είναι μόνο για το πρόγραμμα αλλά για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν, από την πλευρά του, τόνισε πως το δημοψήφισμα στην Ελλάδα θα είναι επιλογή για το αν η χώρα πρέπει να βγει από το ευρώ.