Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Δικαίωση και εκλογές βλέπουν στην ΝΔ μετά τις πρώτες ώρες της ανακοίνωσης για την επιβολή ορίου στις τραπεζικές καταθέσεις και την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

Στη ΝΔ τις τελευταίες ώρες βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες στην περιφέρεια μέσω των κατά τόπους νομαρχιακών επιτροπών και έχουν την αίσθηση ότι μετά το σοκ που υπέστησαν οι πολίτες, έχουν στραφεί από το «όχι» στο «ναι». Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία υπέρ του ναι μέσω περιοδειών και ομιλιών στην περιφέρεια και συνεντεύξεων σε κανάλια και εφημερίδες.

Την ίδια ώρα ο Αντώνης Σαμαράς θα επιδιώξει εκ νέου επαφές με τους αρχηγούς των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων σε μια προσπάθεια να συντονιστούν οι κινήσεις όλων υπέρ του «ναι».

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι υπήρξε πλήρης δικαίωση των όσων υποστήριζαν όλους αυτούς τους πέντε μήνες αφού είχαν προβλέψει και την ανυπαρξία συμφωνίας αλλά και την επιβολή ορίου στην κίνηση κεφαλαίων στις αναλήψεις και το κλείσιμο των τραπεζών.

Οι εξελίξεις στην οικονομία ευνοούν την ΝΔ και προσωπικά τον Αντώνη Σαμαρά που εμφανίζεται πλέον ως ο μόνος που θα μπορούσε να αναλάβει τα ηνία της χώρας ενώ η ΝΔ αποτελεί σταθερά την εγγυήτρια δύναμη για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

Στην λεωφόρο Συγγρού χρησιμοποιούν ως επιχείρημα για την εκστρατεία υπέρ του ναι, την δήλωση Γιουνκέρ ότι αν στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός επιλέξει «όχι», τότε αυτό θα σημαίνει όχι στην Ευρώπη.

Παράλληλα στην λεωφόρο Συγγρού εξετάζουν και την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος. Οι πρώτες εκτιμήσεις είναι οι εξής:

- τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές και την επόμενη εβδομάδα
- η κυβέρνηση θα αποτύχει να επανακάμψει στις διαπραγματεύσεις
- αν το αποτέλεσμα είναι υπέρ του ναι , η κυβέρνηση οφείλει να παραιτηθεί άμεσα και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές
- αν το αποτέλεσμα είναι όχι , οδηγούμαστε εκτός ευρωζώνης αλλά επειδή η κυβέρνηση δεν έχει τέτοια εντολή, οφείλει να προσφύγει σε εκλογές.

Οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη ΝΔ βλέπουν εκλογές, που θα φέρουν στο τιμόνι της χώρας έναν φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό κομμάτων.