Τη διαβεβαίωση ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν την επόμενη Τρίτη έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μιλώντας στο Mega.

«H κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί έως την Τρίτη και οι τράπεζες θα ανοίξουν» τόνισε χαρακτηριστικά,  ενώ χαιρέτισε την υποδειγματική ψυχραιμία -όπως είπε- που έχουν επιδείξει οι Έλληνες καταθέτες, τονίζοντας ότι σε κάποια άλλη χώρα, η κατάσταση θα είχε ήδη εκτροχιαστεί.

Αν και, όπως είπε, η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο λήψης έκτακτων μέτρων στις τράπεζες, αυτό δεν συνέβη με υπαιτιότητα της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εξαιτίας του «θεσμικού εκτροχιασμού» στο Eurogroup. «Ήταν ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα των τραπεζών» επισήμανε.

«Η πορεία μας και η εμπειρία μας μέσα από τις διαπραγματεύσεις αποδεικνύει ότι η λύση στην ομαλή χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας και στο να μπορέσει η Ελλάδα να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της είναι μια λύση που μας αφορά όλους» τόνισε ο κ. Παππάς.

Ο υπουργός Επικρατείας επανέλαβε ότι είναι «ολέθριο λάθος να συνδέεται το δημοψήφισμα με την παραμονή της χώρας στο ευρώ» και εμφανίσθηκε απόλυτα καθησυχαστικός για την επομένη του δημοψηφίσματος, επικαλούμενος την ιστορική εμπειρία ευρωπαϊκών χωρών που έθεσαν σε δημοψήφισμα το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να δεχτεί ότι προϋπόθεση για συζήτηση είναι η ακύρωση του δημοψηφίσματος, ενώ εκτίμησε ότι «καθώς περνούν οι μέρες θα πληθαίνουν οι φωνές οι οποίες θα συμβάλουν στο να αποφευχθούν τα ακραία σενάρια».

«Ο υποφαινόμενος και το υπουργικό συμβούλιο δεν εξελέγησαν για να εφαρμόσουν Μνημόνιο», απάντησε στην ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν «ναι». 

«Η Ελλάδα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»,  ξεκαθάρισε και εκτίμησε ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα θα ενισχύσει την διαπραγμάτευση. 

«Όχι δεν μοιάζει ξεκρέμαστη η χώρα. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να της περάσουν τη θηλιά στο λαιμό» κατέληξε.