current views are: 2

29 Ιουνίου 2015
Δημοσίευση19:18

Τσίπρας: Δεν είμαι Πρωθυπουργός «παντός καιρού» – Δεν θα υπηρετήσουμε το «ναι»

«Οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντεξη στην ΕΡΤ1. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει Grexit τονίζοντας ότι «δεν θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ διότι το κόστος είναι τεράστιο».

Δημοσίευση 19:18’
αρθρο-newpost

«Οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντεξη στην ΕΡΤ1. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει Grexit τονίζοντας ότι «δεν θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ διότι το κόστος είναι τεράστιο».

«Οι εξελίξεις δεν θα γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού» ξεκαθάρισε ο Πρωθυπουργός σε συνέντεξη στην ΕΡΤ1. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει Grexit τονίζοντας ότι «δεν θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ διότι το κόστος είναι τεράστιο».

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες πουν «ναι» στο δημοψήφισμα, είπε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος του κράτους, αλλά τόνισε χαρακτηριστικά, ότι «θα αποδεχτούμε την εντολή του, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς»:

Εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός «παντός καιρού». Δεν βρέθηκα σε αυτή τη θέση επειδή αγάπησα την καρέκλα της εξουσίας. Βρίσκομαι σε αυτή τη θέση επειδή υπήρξε η επιλογή του λαού. Όσο ο λαός στηρίζει αυτή την επιλογή θα είμαι παρών, θα σεβαστώ την ετυμηγορία του λαού, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα ψηφίσει ο λαός και θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι αυτής της χώρας.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει Plan B μετά το δημοψήφισμα, σημείωσε ότι ο λαός καλείται να επιλέξει ανάμεσα στο αν θα αποδεχθεί ή όχι μια πρόταση μνημονιακών μέτρων και εκτίμησε ότι δεν είναι επιλογή της Ελλάδας η έξοδος ή διάλυση της ευρωζώνης.

«Ο λαός αυτός έχει περάσει και χειρότερα. Δεν χρεοκοπούν οι λαοί, μπορεί να χρεοκοπούν οι τράπεζες, αλλά όχι οι λαοί» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

«Ας μας δώσουν τη συμφωνία απόψε το βράδυ και το πρωί θα πληρώσουμε το ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο αν η Ελλάδα θα πληρώσει αύριο τη δόση στο Ταμείο. «Το ΔΝΤ θέλει να πληρώνεται χωρίς να πληρώνει» τόνισε και έκανε λόγο για εσωτερικές αντιθέσεις των θεσμών στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. 

«Οξυγόνο θα έχουμε για να αναπνέουμε, οι Έλληνες θα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τις απειλές» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφερόμενος στην απόρριψη του αιτήματος για παράταση προγράμματος από τους δανειστές, είπε:

Τους απάντησα να μην ανησυχούν γιατί θα επιβιώσουμε και οι πολίτες θα πάνε με οξυγόνο στην κάλπη. Η δημοκρατία σε αυτό τον τόπο είναι κυρίαρχη αξία, υπήρχε πολύ πριν την Ευρώπη, δεν θα την ενταφιάσουμε σε αυτό τον τόπο επειδή κάποιοι αποφασίζουν έτσι.

Ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι «η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και θα είναι στο τραπέζι και την επόμενη μέρα». «Είμαστε εδώ, οι διαφορές μας στα δημοσιονομικά είναι μηδαμινές, στα άλλα είναι πολλές και ζητάμε λύση έστω και στο και 5» διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός.

Επανέλαβε ότι όποια απόφαση κι αν βγει από το δημοψήφσμα θα γίνει δεκτή και θα εφαρμοστεί.

Το δημοψήφισμα θα σημάνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με αυξημένη διαπραγματευτική δύναμη. Καλούμε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία δεν αποτελεί λύση. Δεν θα δεχθούμε το φαύλο κύκλο. Το “όχι” σημαίνει ουσιαστικότερη διαπραγμάτευση.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διεκδικεί τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα.  Όπως σημείωσε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου της περασμένης Παρασκευής,  ενημέρωσε τους θεσμούς για την πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών.

Δεν θέλησε, ωστόσο, να αποκαλύψει ποια ήταν η απάντηση των δανειστών εκείνη τη νύχτα, αρκούμενος να δηλώσει ότι «δεν ήταν αρνητική» και ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα. Αποκάλυψε, ακόμη, ότι τότε ζήτησε και την παράταση του προγράμματος και ότι αποτέλεσε «αρνητική έκπληξη» για εκείνον η απόφαση του Eurogroup του περασμένου Σαββάτου, να απορρίψει το ελληνικό αίτημα.

Ερωτηθείς για τα capital controls είπε ότι δεν είναι ειδυλλιακή κατάσταση, αλλά «θα επιβιώσουμε και θα ψηφίσουμε κυρίαρχα την Κυριακή». «Πράγματι βιώνουμε μια δυσκολία. Έκλεισαν τις τράπεζες γιατί αποφάσισαν να μην δώσουν παράταση στο πρόγραμμα. Κατέθεσαν ένα τελεσίγραφο που δεν αρμόζει στις ευρωπαϊκές αρχές και σε αυτό πρέπει να απαντήσει ο ελληνικός λαός» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. 

Για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες είπε ότι αυτό θα γίνει αμέσως μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα, ενώ όπως είπε «εξ’ όσων γνωρίζω αυτή είναι κα η πρόθεση του Μάριο Ντράγκι» και διευκρίνισε ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μέρκελ και Γκάμπριελ είπε:

Είναι αμήχανοι και μπερδεμένοι, η γραμμή τους είναι γραμμή εκφοβισμού γιατί δεν θέλουν το όχι, αλλά σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι το δημοψήφισμα να αποτελέσει πιο ισχυρό όπλο στη διαπραγμάτευση.

«Εμείς θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη και την ευρωζώνη και διεκδικήσαμε μια κοινωνικά δίκαιη συμφωνία» υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στους δανειστές, τονίζοντας ότι ο ίδιος έκανε τα πάντα για μια λύση. «Πάλεψα να πετύχω μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερα» σημείωσε.

Και συνέχισε:

Κάναμε τα πάντα για μια λύση αυτούς τους πέντε μήνες, αλλά η άλλη πλευρά δεν ήθελε να γεφυρωθούν οι διαφορές.  

Τέλος, παρείχε στήριξη στον υπουργό Οικονομικών, τονίζοντας ότι «αν δεν εμπιστευόμουν τον Γιάνη Βαρουφάκη, θα είχε φύγει». Επιπλέον, είπε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο, ερωτηθείς για το αν είναι διατεθειμένος να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, όπως ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Αν νικήσουμε τον φόβο δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Καλή δύναμη σε όλους μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε στον ελληνικό λαό. 


σχετικα αρθρα