Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Δεν προτίθεται να παραμείνει στην θέση του πρωθυπουργού ο Αλέξης Τσίπρας εφόσον στο δημοψήφισμα της Κυριακής δεν κυριαρχήσει το «όχι» έναντι του «ναι» στις κάλπες. 

Το υπαινίχθηκε με πολλούς τρόπους ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ διευκρινίζοντας ότι δεν είναι πρωθυπουργός παντός καιρού και επισημαίνοντας ότι εάν ο λαός θέλει έναν πρωθυπουργό ταπεινωμένο και εξευτελισμένο δεν θα είναι αυτός που θα εφαρμόσει το «ναι» δηλαδή ένα νέο μνημόνιο. 

Η κυβέρνηση δεν έκρυψε χθες την απογοήτευσή της για την απόρριψη του αιτήματος παράτασης του προγράμματος που ζήτησε επισήμως η ελληνική πλευρά, ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πρόθυμος να διαπραγματευτεί ή ακόμη και να δεχτεί μία βιώσιμη λύση έστω και στο και πέντε, υπονοώντας ότι είναι έτοιμος να ξανασυζητήσει με τους πιστωτές. 

Παρ’ όλα αυτά τους κατηγορεί ευθέως για ωμή παρέμβαση στο δημοψήφισμα σε μία προσπάθεια να φέρουν εις πέρας το αρχικό τους σχέδιο για να πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και για να πετάξουν την χώρα από την ευρωζώνη. 

Ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να γίνει ξεκάθαρος χθες για το τι θα πράξει εφόσον εξασφαλίζοντας το «όχι» την ερχόμενη Κυριακή οι δανειστές δεν θα θελήσουν να συνομιλήσουν εκ νέου με την ελληνική κυβέρνηση και όταν ρωτήθηκε εάν έχει νομισματικό σχέδιο είπε ότι θα κάνει τα πάντα για την επιβίωση του ελληνικού λαού. 

Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύθηκε ως σχέδιο του Μαξίμου για επαναφορά στην δραχμή αν και ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι επιλογή του είναι η παραμονή στο ευρώ. 

Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι εάν την επομένη ενός δημοψηφίσματος που θα έχει επικροτήσει το «ναι» θα προκηρύξει άμεσα εκλογές αφού θα έχει οδηγήσει την κυβέρνησή του σε παραίτηση. 

Πάντως στο Μαξίμου λένε ότι το «όχι» θα επικρατήσει κάτι που τους επιτρέπει να πιστεύουν και οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους.