Στην σημερινή λήξη του προγράμματος που θα σημαίνει πτώχευση, στην απειλή του Γιάνη Βαρουφάκη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και στο επερχόμενο δημοψήφισμα αναφέρονται σήμερα οι γερμανικές εφημερίδες. 

Η Βild επισημαίνει ότι η ανακοίνωση της Ελλάδας ότι δεν θα πληρώσει σήμερα το ΔΝΤ θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πτώχευση.

«Η Ελλάδα έζησε μια χαοτική Δευτέρα και βιώνει σήμερα μια ακόμα χειρότερη Τρίτη». Η χώρα πλησιάζει σε πτώχευση, όμως ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είναι περισσότερο αδιάλλακτος. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στην χθεσινή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας απειλεί να παραιτηθεί αν η απάντηση στο δημοψήφισμα είναι ναι, ενώ ζήτησε επανειλημμένα ότι οι πολίτες θα πρέπει να ψηφίσουν όχι. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην προσφυγή του Γιάνη Βαρουφάκη στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, την ίδια ώρα που τόνισε ότι «η ένταξή μας στην Ευρώπη είναι αδιαπραγμάτευτη». 

Σημερινό άρθρο της Handelsblatt αναφέρεται στην στήριξη των αμερικανών οικονομολόγων στον Αλέξη Τσίπρα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Αμερικάνοι διανοούμενοι επικρίνουν τις πολιτικές λιτότητας της ΕΕ και και δείχνουν κατανόηση για την Ελλάδα

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τόσο ο Πωλ Κρούγκμαν, όσο και ο Τζέιμς Γκάλμπρειθ συστήνουν στον κόσμο να ψηφίσει όχι, καθώς παρότι πολλοί πιστεύουν το αντίθετο, είναι η μόνη ευκαιρία να παραμείνει στην Ευρωζώνη. 

Στην απειλή του Γιάνη Βαρουφάκη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναφέρεται η die Welt, ενώ αναφέρει ότι την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας καλεί το λαό από την τηλεόραση να ψηφίσει «όχι», η 'Ανγκελα Μέρκελ συστήνει συμβιβασμό. 

Η εφημερίδα υπογραμμίζει με έμφαση την δήλωση του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ότι «αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔΝΤ, χάνει κάθε ευκαιρία γι μελλοντική πληρωμή από αυτό», αλλά και αυτή της 'Ανγκελα Μέρκελ που επεσήμανε ότι «αν κάποιος θέλει να μας μιλήσει, είμαστε σε κάθε περίπτωση έτοιμοι να μιλήσουμε». 

Η Suddeutsche Zeitung τονίζει σε σημερινό δημοσιευμά της ότι οι γερμανικές τράπεζες θα πρέπει να παραμείνουν ήρεμες με το θέμα της Ελλάδας και να μην ακούνε με φρίκη το ενδεχόμενο Grexit, καθώς πλέον όλα είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανότητα. 

Η λέξη «χρεοκοπία» δεν ακούγεται το ίδιο όπως τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή Πέτερ Μπέργκοφ, ένα Grexit δεν θα ήταν κακή για το γερμανικό τραπεζικό σύστημα. 

Με τον τίτλο «Δημοψήφισμα στην Ελλάδα : Η ελπίδα του ναυαγίου», η FAZ τονίζει ότι η καγκελάριος και οι συμμαχοί της μπορούν να βοηθήσουν ακόμα και αυτή την ύστατη στιγμή στην Ελλάδα

Ωστόσο, τονίζει η εφημερίδα, ποτέ πριν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήταν τόσο εξοργισμένοι με την Ελλάδα όσο τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο η καγκελάριος τονίζει ότι έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα της για την χώρα.